30 Eylül 2024 Pazartesi

Ağır hasta tutsak Necdet Erik ve İdris Başaran için eylem

İstanbul ve Ankara'da ağır hasta tutsak Necdet Erik ve İdris Başaran için düzenlenen eylemlerde, tutsakların önündeki tedavi engellerinin derhal kaldırılması istendi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliyeleri için İstanbul ve Ankara'da eylemler yapıldı. 

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi önünde düzenlenen 537. F Oturması, Maltepe 1 No'lu L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Necdet Erik için düzenlendi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "537. F Oturması hasta mahpus Necdet Erik serbest bırakılsın" yazılı pankartların açıldığı hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde; Necdet Erik'in yaklaşık bir buçuk ay önce evinin yakınındaki elektrik direğinden çıkan yüksek gerilime kapıldığı hatırlatılan açıklamada, bu yüksek gerilim hattının yarattığı tehlike defalarca yetkililere bildirildiği halde önlem alınmadığı ve 42 yaşındaki Necdet Erik'in bu ihmal neticesinde yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandığı, tüm vücudunda derin yanıkların oluştuğu kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Acilen Şanlıurfa'ya, oradan  Diyarbakır'a oradan da tıbbi imkanları fazla olduğu için İstanbul'a sevk edildi. Tüm müdahalelere rağmen iyileşmeyen Necdet Erik'in İstanbul'da 2 eli de kesildi. Doktorlar diğer bacağını kurtarmak için vücudun başka yerinden doku nakli yaptı. Ancak İstanbul Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altındayken devam eden bir davası nedeniyle 29 Haziran'da adliyeye sevk edildi ve hakim 'kaçma şüphesi' gerekçesi ile Erik için tutuklama kararı verdi. 

Birkaç gün önce 2 eli kesilen, bacağına doku nakli yapılan ve tedavisi devam eden, tüm vücudu yanıklar içerisinde ve sargılı olan, şu anda tamamen yatalak ve bakıma ihtiyacı olan Necdet Erik 'adaletten' kaçmasın diye sedye üstünde tutuklanarak Maltepe 1 No'lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi. Günlerce orada ölümün kıyısında tutuldu Koğuşundaki mahpuslardan biri ona gönüllü olarak baktı ve  Necdet Erik'i kendince hayatta tutmaya çalıştı.  Acilen hastaneye sevk edilmesi veya serbest bırakılması beklenirken, dün akşam saatlerinde Necdet Erik hakkında R Tipi Hapishanede kalabileceği yönünde karar verildi.

Necdet Erik'in durumu sözün bittiği yerdir. Ne söylersek söyleyelim onun yaşadığı mağduriyeti anlatmaya yetmiyor. Hastanede, tedavi altında olması gerekirken hapishanede tutulan Necdet Erik her an ölümle yüz yüze."

Eylem, "Necdet Erik serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi. 

ANKARA
Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 409. eyleminin İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylem Antalya S Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak İdris Başaran'ın durumunu aktaran Nuray Çevirmen, "2022 Mayıs ayı sonunda Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesinden Antalya S Tipine kendi isteği dışında sevk edilen Başaran 29 yıldır cezaevindedir. Ağır olan hastalıklarına rağmen sürekli olarak mahpuslar çeşitli yerlere sevk ediliyorlar ancak ailelerine yakın olmak isteyen mahpusların istekleri karşılanmıyor. İdris Başaran, babasının vefat haberini 5-6 ay önce almış ve cenazesine bile götürülmemiş olmasına rağmen bir başka hapishaneye sevki yapılabilmiştir" dedi. 

Çevirmen, şöyle devam etti: "Yaklaşık 10 yıl önce iklim koşullarından kaynaklı olarak tedavi olabilmesi için Çukurova'dan Kırıkkale'ye sevk edilmiştir. Raporlarında ağır hastalıklarından dolayı 'nemli ve rutubetli yerde tutulmaması gerekiyor' ibaresine rağmen 1,5 ay önce Antalya'ya sevk edilmiştir. Antalya ikliminin sıcak ve nemli olmasından kaynaklı olarak sağlığının olumsuz etkileneceği açıktır. 5 yıl önce de tutulduğu Bandırama cezaevinden tedavi olması için Bursa'ya sevk edilmişti. Hapishanede kaldığı bu süreçlerde ve zorlu hapislik koşullarında hastalıkları ilerlemiştir. Şu anda FMH (Ailevi Akdeniz Ateşi), Epilepsi, Guatr, bel ve boyun fıtığı, mide hastalıkları devam etmektedir. Ayrıca 5 yıl kadar önce 9 defa yapılan endoskopiye göre Çölyak testi yapılması gerektiği belirtilmiş ve yine 2012'de bir hastanede bağırsak darlığından dolayı ameliyat edilmesi gerektiği söylenmiş ve İstanbul Pendik'te hastaneye götürülmüş ancak bu hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hiç bir sonuç alınmamıştır.

2012 yılında geçirdiği kalp krizinden kaynaklı 3 defa farklı yerlerde anjiyo olmuştur. Bu hastalıklarının yanında Astım ve KOAH hastalıklarını da taşımaktadır. Bütün bu hastalıkları için belli periyotlarla kontrollerinin yapılması gerekirken 3 yıldır hastane yüzü görmediğini, bazı hastalıkları için de 5 yıldır kontrole götürülmediğini, tedavi edilmesi gerekirken oradan oraya sevk edildiğini ve en son Antalya'da neredeyse boğulmakla yüz yüze kaldığını aktarmıştır. 29 yıl boyunca kendi isteği dışında 14 hapishaneye sevki yapılmıştır. Bulunduğu illerdeki hastanelerden aldığı raporlara rağmen en son gönderildiği bu yerde hastanelere tekli ring araçlarıyla sevki boğucu havadan kaynaklı neredeyse imkansız hale getirilmiştir.

İdris Başaran'ın ağır, sürekli tetkik, kontrol ve tedavi gerektiren hastalıkları nedeniyle tam teşekküllü hastanelerinin olduğu, nemli olmayan iklime sahip bir yerde tutulması gerekmektedir. Ayrıca ailesine yakın bir hapishaneye sevki sağlanmalı, bu süreç zarfında sağlık tetkikleri ile birlikte ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması için tahliyesinin sağlanması gerekmektedir."