22 Eylül 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak 4 ayda 86 kilodan 60 kiloya düştü

Astım hastasıyken çocuk yaşta tutuklanan 24 yaşındayken Hişyar Özer'in, tutuklandıktan sonra başta chron olmak üzere çok sayıda hastalığı olduğu ve durumunun gittikçe ağırlaştığı kaydedildi. 491. Hasta Mahpuslara Özgürlük eyleminde Özer'in 86 kilodan 60 kiloya düştüğünü ve sürekli olarak bakıma ihtiyacı olduğunu vurgulandı.  

Hasta Mahpuslara Özgürlük inisiyatifi, 491. eyleminde hasta tutsak Hişyar Özer için bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde yapılan eylem sırasında "Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı, hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

'CHRON HASTALIĞI TEŞHİSİ KONULDU'
Açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray çevirmen okudu. 2016 yılında henüz çocuk yaştayken tutuklanan 24 yaşındaki Hişyar Özer'in, tutuklanmadan önce astım hastası olduğunu ve hastalığının hala devam ettiğini aktaran Çevirmen, "Hapishaneye konulduktan sonra hemoroit rahatsızlığı başlamış olup bu hastalıktan dolayı ameliyat olmuştur. Daha sonra da apandisit rahatsızlığı geçirip ameliyatı oldu. Yine cezaevinde iken bağırsak rahatsızlıkları başladı ve hızla kilo verme meydana geldi. Chron hastalığı teşhisi konuldu" dedi. Çevirmen, genel olarak ince bağırsak ve ince bağırsağın kalın bağırsak ile birleşim bölgelerinin çevresinde görülen iltihabi bir hastalık olan Chron hastalığının tam olarak tedavi edilemediğini ve çoğu zaman cerrahi müdahaleyi gerektirdiğini de ekledi.

'KARNINDA ÜÇ DELİK AÇILMIŞ VE TORBALAR TAKILMIŞ'
Hapishanede gerek beslenme ve yetersiz sağlık koşullarının Özer'in hastalığını daha da ağırlaştırdığının altını çizen Çevirmen, şunları söyledi: "27 Aralık Cumartesi günü telefon günü olmasına rağmen Özer ailesine telefon açmamış ve ailesi de pazar günü cezaevini arayarak durumunu sormuşlardır. Pazartesi günü tekrar aramalarını söylemişler ve pazartesi günü tekrar aradıklarında da hastaneye kaldırıldığı ve orada olduğu bilgisi verilmiştir. Karnından 3 delik açılmış ve torbalar takılmış vaziyettedir. Ailesinin başvurusu üzerine Savcılık tarafından 30 Ocak 2023 tarihinde süresiz olarak refakatçi izni verilmiş olup bakım desteği ailesi tarafından sağlanıyor."

'DURUMU DAHA DA KÖTÜYE GİTMEKTE'
Özer'in sağlık sorunları nedeniyle sadece 3-4 ay içerisinde 86 kilodan 60 kiloya düştüğünü ve sürekli olarak bakıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çevirmen "Ayrıca bu hastalıktan kaynaklı olarak çok özel beslenmesi ve sürekli doktor gözetiminde olması gerekmektedir. Hapishaneye geri döndüğü takdirde oranın da koşullarından kaynaklı olarak durumu daha da kötüye gidecektir. Bu nedenle Hişyar Özer'in tahliye edilerek ailesinin yanında tedavilerine devam etmesini talep ediyoruz" dedi.