24 Eylül 2024 Salı

Ağaoğlu: Suriyeli göçmenlere ayrımcılıktan vazgeçilmelidir

Yeni seçilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Suriyeli göçmenlere yapılan sosyal ve mali yardımları kesmesine tepki gösteren HDP Göç ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, Özcan'ın bu tavrının yabancı düşmanlığının bir yansıması olduğunu belirtti.
HDP Göç ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Bolu Belediye Başkanlığı'na seçilen ve mazbatasını alır almaz Suriyeli göçmenlere sağlanan sosyal ve mali yardımların kesilmesi talimatını veren Tanju Özcan'a ilişkin açıklama yaptı. Ağaoğlu, Özcan'ın bu tavrının yabancı düşmanlığının bir yansıması olduğunu belirtti.
 
Suriyelilerin büyük çoğunluğunun Türkiye'de olumsuz şartlarda yaşadıkları ve birçok alanda istismara ve ciddi bir ayrımcılığa uğradıklarını kaydeden Ağaoğlu, "Giderek yaygınlaşan bu ayrımcılığa önemli mevkilerde bulunan ve siyasi sorumluluğu olan kişilerin çok daha hassas yaklaşması beklenirken, Sayın Özcan'ın sığınmacı Suriyelileri toplumun genelinde bir yük gibi göstererek aşağılayıcı bir dil kullanması, Suriyelileri toplum içinde hedef haline getirmekten başka bir sonuç yaratmayacaktır" diye belirtti.
 
Bolu ve çevre iller daha önce de Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere Balkanlardan ciddi bir göç almış ve bu durumun bölgeye değer kattığını ifade eden Ağaoğlu, "Suriyelilerin de kendi özgünlükleriyle ve toplum ile uyum içinde yaşam koşullarının sağlanmasıyla Bolu'ya ve Türkiye'nin geneline değer katacakları açıktır. Suriyeliler ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kalmamalıdır. Tam tersine, maruz kaldıkları sorunların ortadan kaldırılması için hep birlikte ve ortak çözüm üretilmelidir" dedi.
 
Gülsüm Ağaoğlu, "Bir yerel yöneticinin, göçmenleri bir yük olarak görmek yerine, üretim sürecine katmak ve toplumsal hayata dahil etmek gibi bir önceliği olmalıdır. Siyasi sorumluluğu olan yetkililerin toplumda ırkçılığı, ayrımcılığı veya yabancı düşmanlığını büyütecek kararlar almasını veya açıklamalarda bulunmasını son derece tehlikeli gördüğümüzü bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz" diye belirtti.