23 Eylül 2024 Pazartesi

Ağaç A.Ş. işçileri Saraçhane'de direnişe geçti

İBB'ye bağlı Ağaç A.Ş.'de çalışan yüzlerce işçi, ağır çalışma koşulları sendikal baskılar ve mobbinge karşı İBB binası önünde direnişe geçti. Direnişteki işçilerin sayısı giderek artarken, ETHA'ya konuşan işçiler yıldırma politikalarına karşı kazanana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, Saraçhane'de bulunan İBB binası önünde direnişe geçti. DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman Sendikası (BTO-SEN) öncülüğünde başlatılan direnişe, İstanbul'un dört bir yanındaki şantiyelerden yüzlerce işçi katılmaya devam ediyor. İBB önündeki Saraçhane Parkı'nda bir araya gelen işçiler, saat 12.00'da yapacakları açıklama öncesi "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Zafer direnen işçinin olacak" sloganlarıyla bekleyişi sürdürüyor.

Direnişe, DİSK'e bağlı Sosyal-İş, Limter-İş, Dev Turizm-İş sendikalarının yanı sıra Birleşik İşçi Hareketi (BİH), Birleşik İşçi Kurultayı (BİK), İnşaat-İş Sendikası, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Kaldıraç da destek verdi.

'TİS SÜRECİ SABOTE EDİLDİ'
ETHA'ya konuşan BTO-SEN Örgütlenme Uzmanı Ali Haydar Keleş, önünde toplandıkları Saraçhane binasında bugün İBB meclis toplantısı gerçekleşeceğini belirterek, BTO-SEN'de örgütlü işçiler olarak 3 temel talepleri olduğunu söyledi. Ağaç A.Ş.'deki müdürlerin sendika ve firma arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecini sabote ettiğini kaydeden Keleş, birincil taleplerinin işçilerle hazırladıkları toplu iş sözleşmesi taslağının imzalanması olduğunu vurguladı. Keleş, sendika temsilcisi pek çok işçinin haksızca işten çıkarıldığını dile getirerek, işten çıkarılan işçilerin geri alınmasını istedi.

'KAZANANA KADAR GİTMEYECEĞİZ'
Keleş, üçüncü temel taleplerinin ise Ağaç A.Ş.'de işçilere mobbing uygulayan, sendikal örgütlenmenin önüne geçen müdürlerle ilgili soruşturma başlatılması ve yaptırım uygulanması olduğunu ifade etti. "Bu üç temel talebimizle bugün buradayız. Bunları kazanana kadar da gitmeyeceğiz" diyen Keleş, tüm demokratik kamuoyu ve emekten yana kurumları direnişe destek olmaya çağırdı.

'DİRENECEĞİZ VE KAZANACAĞIZ'
Ağaç A.Ş. işçisi Erdoğan Kaplan, Maltepe dolgu şantiyesinde görev alırken yalan yanlış tutanaklarla Kadıköy E-5 şantiyesine sürgün edildiğini, daha sonra ise çalışmaya devam ettiği halde "devamsızlık" iddiasıyla işten atıldığını aktardı. Sürgün ve işten atmaya varan sürecin kaynağının sendika temsilcilerinden biri olması olduğunu vurgulayan Kaplan, Ağaç A.Ş. yönetiminden Haydar Doğan, Abdullah Bilgin, Ayşegül Çayoğlu, Erhan Mersin, Hakkı Yükrük gibi müdürlerin işçilere yoğun baskı ve mobbing uyguladığını kaydetti. Baskıların sebebinin haklarını almak için yürüttükleri sendikal faaliyet olduğunu söyleyen Kaplan, müdürlerin işçilerin e-Devlet şifresini zorla alarak sarı sendika üyeliği yaptığını, sürgün ettiğini, çalışma koşullarını ağırlaştırdığını işçileri de birbirine baskı uygulamaya zorladığını anlattı.

Ağaç A.Ş. müdürlerinin yaptığı pek çok usulsüzlüğü yetkililere bildirdikleri halde sonuç alamadıklarını söyleyen Kaplan, "Hala işçilerin üzerinden prim yapmaya devam ediyorlar. Zulüm yapmaya devam ediyorlar ve biz hakkımızı direne direne alacağız. Yıldırma politikası yapıyorlar ama biz yılmayacağız. Direneceğiz ve kazanacağız" ifadelerini kullandı.