23 Eylül 2024 Pazartesi

Ağaç A.Ş. işçileri geceyi İBB önünde geçirecek

İBB'ye bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, sendika haklarının gasbına, mobbinge ve sefalet ücretine karşı direnmeyi sürdürüyor. İşçiler, belediye yönetimini uyararak, kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini haykırdı. Ağaç AŞ. işçileri geceyi İBB önünde geçirme kararı aldı. İBB önündeki parka çadır kuran işçilerin direnişi Grup Vardiya'nın ezgileri ve halaylarla sürüyor. 

DİSK/BTO-SEN üyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçilerinin DİSK/BTO-SEN başlattığı direniş sürüyor. İşçiler, sendikal faaliyetlerinin engellenmesine, ağır çalışma koşullarına ve sefalet ücretine karşı, talepleri kabul edilene kadar Saraçhane'den ayrılmayacaklarını açıkladı. 

Limter-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Sosyal-İş, Bağımsız İnşaat-İş sendikalarının yanı sıra ESP, EHP, SYKP ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi partinin destek verdiği eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Murat Çepni, Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm de katıldı. Eylem öncesinde işçilerin sorunlarını dinleyen Çepni ve Piroğlu, direnen işçilerin sonuna kadar yanında olduklarının altını çizdi.

ÇEPNİ: HEM İŞÇİDEN HEM SERMAYEDEN YANA OLAMAZSINIZ
İşçilerin emeğini sömürenler karşısında en büyük gücünün sendikalaşmak olduğunu vurgulayan Çepni, birlikte ve kararlı bir direnişin zafere götüreceğini ifade etti. Belediye yönetiminin bir yandan işçiye iyi görünüp bir yandan sermayeyi beslemeye devam ettiğine dikkat çeken Çepni, "Hem işçiden hem sermayeden yana olma şansı yok. Biz bu aklı eleştiriyoruz" ifadelerini kullandı. Piroğlu ise, yönetimin sendikayı kabul etmek zorunda olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda kararlı olacağız, başka yolu yok. Siz direneceksiniz biz destek vereceğiz, daha gür sesimizi duyuracağız" dedi. Çepni ve Piroğlu'nun sözleri, işçiler tarafından alkışlar ve sloganlarla karşılandı.

SAYGILI: HİÇBİR PATRON BİRLEŞEN İŞÇİLERDEN GÜÇLÜ DEĞİLDİR
Direniş alanında işçilerle buluşan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, hiçbir patronun birleşen işçiler karşısında güçlü olmadığını belirterek, birleşik ve kararlı mücadeleyle işçilerin kazanacağının altını çizdi. "Seçimler döneminde kapı kapı dolaşıp, iş yeri iş yeri dolaşıp işçilere sendika hakkı vereceğiz diyenler, işçilere insan gibi yaşayacağınız ücret vereceğiz diyenler başa geldiği zaman işçinin karşısında" diyen Saygılı, aynı durumun İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İZDENİZ'de yaşandığını kaydetti. İZDENİZ'de Limter-İş üyelerinin tehditlerle işten atıldığını aktaran Saygılı, Ağaç A.Ş. işçilerinin haklı ve meşru taleplerinin sonuna kadar arkasında olduklarının altını çizdi.

ÖZCAN: YÖNETİM VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI
BTO-SEN Başdanışmanı Şeref Özcan, yönetimin yetki davasının 5 yıl süreceğini söylediğini aktardı. Bu durumda işçilerin 5 yıl boyunca asgari ücretle, toplu iş sözleşmesi olmadan çalışmaya mahkum edileceğini ifade eden Özcan, bu duruma bir çözüm bulmak için yönetimle görüştüklerini söyledi. Yönetimi işten atılan işçilerin geri alınması, sendikal faaliyetin engellenmemesi, mobbing uygulayan müdürlere yaptırım uygulanması ve işçilere haklarını veren bir TİS imzalanması konusunda uyardıklarını kaydeden Özcan, yönetimin verdiği sözleri tutmadığına dikkat çekti. Özcan, günün ilerleyen saatlerinde belediye yönetimiyle tekrar görüşeceklerini belirtti ve haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

ŞEKER: İSTANBUL'UN BÜTÜN YEŞİLİNDE BU İŞÇİLERİN EMEĞİ VAR
Eylemde konuşan BTO-SEN Genel Başkanı Ayvaz Şeker, kimseden sadaka istemediklerini dile getirerek, haklarını alana kadar direnişi sürdüreceklerini vurguladı. İstanbul'un bütün yeşil alanlarında Ağaç A.Ş. işçilerinin emeği olduğuna dikkat çeken Şeker, "Herkes attığı adıma dikkat edecek, bastığı yere dikkat edecek, çalıştırdığı işçisine de sahip çıkacak" ifadelerini kullandı.

KELEŞ: İSTANBUL HALKINI İŞÇİLERİN YANINDA OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Basın açıklamasını BTO-SEN Örgütlenme Uzmanı Ali Haydar Keleş okudu. Keleş, işçilerin taleplerini duyurması sonucu belediye yönetiminin sendikayla görüştüğünü ancak ücret iyileştirmesi konusunda herhangi bir adım atmadığını aktardı. Keleş, yönetimin işçilerin taleplerinin karşılanması için Saraçhane'de yapılacak eylemin iptalini şart koştuğunu ancak kendilerine bu konuda hiçbir güvence vermediğini söyledi. Somut bir adım atılmadan böyle bir koşul konulmasını eleştiren Keleş, "Hepimiz için gece gündüz İstanbul'u güzelleştiren Ağaç A.Ş. işçisinin toplu sözleşme hakkı için, atılan arkadaşlarımızın işlerine geri dönmesi için, bizlere baskı uygulayanlara yaptırım uygulanması için İstanbul halkının yanımızda olmasına ihtiyacımız var" diyerek, tüm kamuoyunu işçilerle omuz omuza vermeye çağırdı.

Eylem boyunca, "Gün gelecek, devran dönecek, işçiler patrona hesap verecek", "Direne direne kazanacağız", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganları atıldı. İşçiler, taleplerinin karşılanması için Saraçhane'deki direnişlerini sürdürüyor.

İşçilerin direnişine gün boyunca dayanışma ziyaretleri gerçekleşti. 

Grup Vardiya'nın ezgilerini seslendirdiği direniş halaylarla sürdü. 

Öte yandan işçiler geceyi de İBB önünde geçirme kararı aldı. Bunun üzerine İBB önündeki parka çadır kuruldu. 

İşçilerin direnişi sloganlarla sürüyor.