24 Eylül 2024 Salı

Afrika'da 350 fil öldü, nedeni araştırılıyor

Güney Afrika'da 350 fil toplu halde ölü bulundu.Fillerin ölüm sebebi araştırılırken, nörolojik bir problem üzerinde duruluyor.

Güney Afrika'da 350 fil toplu halde ölü bulundu. BBC News, Güney Afrika ülkesi Botsvana'daki bir doktor ve meslektaşlarının Mayıs ayının başından bu yana 350'den fazla ölü fil bulduğunu bildirdi.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu National Park Rescue'nun bir parçası olan Dr.Niall McCann, yerel koruma uzmanlarının Okavango Deltası üzerindeki uçuşunu takiben Mayıs ayı başlarında hükümeti uyardığını söyledi.

'GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM'
Dr. McCann 169 ölü filin "havadan yaptıkları üç saatlik uçuşta" fark edildiğini söyledi. McCann, BBC News'a yaptığı açıklamada, "Üç saatlik bir uçuşta pek çoğunun görülüp rakamın bu denli yüksek olması çarpıcı. Bu, kuraklıkla ilgisi olmayan tek bir olayda ölen fillerin sayısı açısından tamamen görülmemiş bir durum" dedi.

McCann, Haziran ayında daha fazla ölü fil bulunduğunu ve bunun toplamda 350'ye ulaştığını söyledi.

Araştırma için alınan ve laboratuvara gönderilen numenelerin sonuçlarının bir kaç hafta sonra çıkacak. Botsvana, Afrika'nın fil nüfusunun üçte birine sahip ve bu oran azalmaya devam ediyor.

'NEDEN AVLANMA DEĞİL'
Botswana hükümeti Mayıs ayında yaşanan ölümlerin sebebinin avcılık olmadığını, bunun da ölen fillerin yanında dişlerinin de bulunmasına bağladı.

'NÖROLOJİK OLMA İHTİMALİ'
McCann, yüzlerinde veya muhtemelen çevrelerde yürürken birçok filin konumunun, fillerin nörolojik sistemlerine saldıran bir şey olabileceğini söyledi.

Botsvana vahşi yaşam ve milli parklar bölümü müdür yardımcısı olan Dr. Cyril Taolo, The Guardian'a en az 280 filin öldüğünü ve gerisini teyit etme sürecinde olduklarını doğruladığını söyledi.