22 Eylül 2024 Pazar

Adliyeye dönük eylemle ilgili gözaltına alınanlara işkence

İstanbul Adliyesi önündeki polis noktasına yönelik eylemle ilgili soruşturmada gözaltı sayısı 94'e yükseldi. Gözaltındaki kişilerin polis işkencesine maruz kaldıkları belirtildi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önündeki polis kontrol noktasına dönük 6 Şubat'ta gerçekleşen ve iki eylemci ile birlikte bir kişinin hayatını kaybettiği eylemle ilgili gözaltı operasyonları sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Halkın Hukuk Bürosu ve İdil Kültür Merkezi'nin de aralarında olduğu birçok adrese baskınlar yapıldı ve şimdiye kadar toplam 94 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasında Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sarıyer Şube yöneticisi Şimal Deniz, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) üyesi aileleri ile 2 yılı aşkın süredir ev hapsinde olan Ayten Öztürk de bulunuyor.

Gözaltında bulunanlara yönelik avukat kısıtlılığının sonlanmasının ardından müvekkilleri ile görüşebilen avukatlar, gözaltındakilerin parmak izlerinin alınması sırasında işkence ile karşılaştıkları, sağlık kontrolü için hastaneye ters kelepçe takılarak götürüldükleri bilgisini paylaştı.

Avukatlar, gözaltına alınanların ifade işlemlerine bugün başlanmasını beklediklerini aktardı.