29 Eylül 2024 Pazar

Adil yargılanma talebine 46 ülkeden binlerce destek

46 ülkeden 11 bin 631 kişi, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Timtik ve Ünsal'ın taleplerinin kabul edilmesi için imza verdi.

Hukukçuların kurduğu Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'a destek için başlattıkları kampanyaya 10 günde 11 bin 631 imzayla destek verildiğini açıkladı.

İmzacılar, iki avukatın yaşaması için yetkilileri derhal sorumluluk almaya ve adil yargılanma hakkının gereklerini yerine getirmeye çağırdı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, dava dosyasını 1 Haziran'da incelemeye aldı.

19 avukatın yargılandığı ÇHD davasında sekiz avukat tutuklu yargılanıyor: Selçuk Kozağaçlı, Bahiç Aşçı, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Oya Aslan, Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal.

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Silivri Cezaevindeki Ebru Timtik 154 gündür, Burhaniye T Tipindeki Aytaç Ünsal 123 gündür adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda.

'ADİL YARGILANMA KOŞULLARI SAĞLANSIN'
Kampanyada, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın taleplerinin karşılanmasının, "gerek Anayasal, gerekse Türkiye'nin bağlı olduğu onlarca uluslararası insan hakları sözleşmeleri ve protokollerinin bir gereği olduğu" belirtildi.  

Ayrıca, "Geç olmadan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal başta olmak üzere tutuklu avukatlar tahliye edilsin ve adil yargılama koşulları sağlansın" talebi dile getirildi.

46 ÜLKEDEN KATILIM OLDU
İmza kampanyasına 46 ülkeden katılım oldu.

Bugün yapılan açıklamaya göre, Haiti'den Suudi Arabistan'a, İtalya'dan Pakistan'a, ABD'den Japonya'ya birçok ülkenin vatandaşı talepleri destekledi:

"Yurtdışından kampanyaya katılanların sayısı 2051 oldu. Fransız bir öğrenciyi, Çinli bir işçiyi, İtalyan bir sağlık emekçisini, Belçikalı bir avukatı, Avusturyalı bir yargıcı bizlerle yan yana getiren, haksızlığın ve hukuksuzluğun korkunç boyutu ve yaşatmak konusunda içtenlikle paylaşılan sorumluluk duygusudur.

"11 bin 631 imzacı arasında 272 sağlık çalışanı, 2201 hukukçu, 103 akademisyen, 1180 işçi, 45'i yurt dışından olmak üzere 140 basın emekçisi, 297 sanatçı olmak üzere 801 ayrı meslekten imzacı bulunuyor. Tornacı, muhasebeci, pazarlama uzmanı, kuyumcu, taksi şoförü, öğrenci, emekli, ev emekçisi, yargıç, avukat, öğretmen, çağrı merkezi çalışanı... Her türlü meslek grubundan insanlar kampanyaya katkı sundu."