23 Eylül 2024 Pazartesi

ADEKA, toplu sözleşme hakkı için uyarıldı

Lastik-İş ile Limter-İş yetkilerini tanımayan ADEKA İlaç'ta çalışan üyeleriyle birlikte Samsun'da açıklama yaptı. Anayasal hak olan sendikalaşma hakkını tanıması için patronu uyarak iki sendika, işçilerin sendikal hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti. 

Samsun'da kurulu ADEKA İlaç'ta çalışan işçiler DİSK'e bağlı Lastik-İş ile Limter-İş sendikasına üye oldular. Lastik-İş Çalışma Bakanlığı'na başvurarak işçilerin çoğunluğunun sendika üyesi olduğunun tespitini istedi. Bakanlık tarafından Lastik-İş'e, ADEKA çalışanlarının çoğunluğunun sendikaya üye olduğunu Limter-İş Sendikası da Anayasa'nın 90. maddesine göre ADEKA iş yerinde çalışan işçileri temsile yetkili olarak işverene diyalog çağrısı yaptılar. 

Fakat buna karşı ADEKA patronu, Lastik-İş yetkisine itiraz ederek işçilerin sendikal haklarını tanımadı. 

DİSK'e bağlı Limter-İş ve Lastik-İş sendikaları, Adeka İlaç'ta baskıların son bulması ve işçilerin toplu sözleşme hakkının tanınması talebiyle Samsun'da eski Vergi Dairesi önünde eylem yapacak. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın da katıldığı eylemde "ADEKA İlaç'ta baskılar son bulsun. Toplu sözleşme hakkımız tanınsın" yazılı pankart açıldı. 

'ARKADAŞLARIMIZ SENDİKAYA ÜYE OLDUKLARI İÇİN BASKIYA UĞRUYOR'
Söz alan Saygılı, sendikalarda örgütlenen işçilerin Kod29 ve 25/2 maddesinden ve çeşitli bahanelerle işten çıkarıldığını belirtti. Fakat işten çıkarılmalara karşı sendikal hakları için işçilerin fabrika, atölye ve iş yerleri önünde direnişe geçtiğini hatırlatan Saygılı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "bir işçi isterse iki sendikaya dahi üye olabilir" sözünü hatırlattı ve "İşçi arkadaşlarımız bir sendikaya üye oldukları için baskıya uğruyor, işten atılıyor" dedi. 

'MÜCADELENİN SÜRECEĞİNDEN KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN'
Sendikalara üye olduktan sonra işçilere yönelik baskıların arttığının altını çizen Saygılı, "Hakları gasp edilmeye çalışılmakta daha önce tanınan sosyal haklar, avans adı altına verilen haklar gasp edilmeye çalışılmakta. Ellerinden verilen para işçi arkadaşlarımızdan iade edilmesi istenmektedir. Bu aynı zamanda işçi arkadaşlarımızın onurunu kırmak anlamına gelir. Biz bu baskıyı, onur kırıcılığı asla ve asla kabul etmiyoruz bunu protesto ediyoruz. Sendikalı olmak Anayasal haktır. Sadece yasal değil bir yönetmelik değil anayasal haktır. Anayasal hakkımızı kullanıp sendikalarımıza üye olduğumuzdan dolayı, ADEKA İlaç firmasında arkadaşlarımıza yapılan mobbingler, baskılar durdurulsun. Sendikamızla toplu sözleşme için masaya oturulsun. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. 

Saygılı, Türkiye'nin dört bir yanında direnen işçileri selamladı. 

'TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ İÇİN BİR ARAYA GELİNMELİ'
Okunan basın metnininde ise ADEKA'ya işçilerin iradesine saygılı olma çağrısı yapıldı. Açıklamada, "İşveren daha önce işkolu tespiti yapıldığını öne sürerek sendikasız çalışma niyetini gizleyemez. Daha önce bir işkolu tespiti yapılmış ise bunun gereğini yerine getirecek olan da işverenin kendisidir. Dolayısıyla böyle bir gerekçe, hiçbir şekilde ciddiye alınamaz ve işçilerin haklarını tanımamak için bir neden olarak ileri sürülemez. Bir kez daha ADEKA işverenini sendikalarımız Lastik-iş ve Limter-İş ile toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için bir araya gelmeye ve bir an önce gerekli adımları atmaya davet ediyoruz."