23 Eylül 2024 Pazartesi

Adana'da hasta tutuklu Oruç'un durumuna dikkat çekti

Adana'da Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde kalan ve ileri derecede kroner arter hastası olan Mehmet Emin Oruç'un durumuna dikkat çekti.
İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde kalan ve ileri derecede kroner arter hastası olan Mehmet Emin Oruç'un durumuna dikkat çekti.
 
İnönü Parkı'nda yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana il ve ilçe örgütleri yöneticileri, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yöneticileri de katıldı. "Hasta mahpus Mehmet Emin Oruç serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde, yine farklı hasta tutukluların fotoğrafları taşındı, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganı atıldı.
 
Eylemde basın açıklamasını okuyan Avukat Zelal Demiray, İHD Genel Merkez'in verilerine göre Türkiye cezaevlerinde 402'si ağır hasta olmak üzere bin 154 hasta tutuklu bulunduğu hatırlatıldı.
 
Bu tablonun gösterdiği gibi hasta tutukluların cezaevlerinden yükselen çığlığına kulak verilmesini gerektiğini söyleyen Demiray, yine PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için cezaevlerindeki PKK'li ve PAJK'lı siyasi tutukluları 1 Mart'tan itibaren açlık grevine girdiğine dikkat çekti. Av. Demiray, tutukluların taleplerinin yerine getirip, tecridin kaldırılmasını istedi.
 
2011'den cezaevinde kalan Mehmet Emin Oruç'ın durumuna değinen Av. Demiray, Oruç'un iki kez anjiyo olduğunu ve mide rahatsızlığından ötürü sıvı gıdalarla beslendiğini aktardı. Demiray, "Düzenli olarak beslenememesi sonucu aşırı derecede kilo kayıpları yaşamakta olup, sağlık durumu giderek kötüleşmektedir. Mehmet Emin Oruç bu süreçten oldukça olumsuz etkilenmiş olup, psikolojik olarak bir çöküş yaşamaktadır" dedi.
 
Hasta tutuklular konusunda yetkililere seslenen Demiray, şunları söyledi: "Hasta mahpus Mehmet Emin Oruç ve halen hapishanelerde bulunan başta ağır hasta mahpuslar olmak üzere hasta mahpusların tümü tam teşekküllü bir hastane raporuna istinaden derhal serbest bırakılmalı, tedavilerinin ailelerinin yanında sürdürmeleri sağlanmalıdır. Adli Tıp Kurumu sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında son ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır. Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında Cumhuriyet Savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalı, hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazı ertelenmeli ve hapishanelerden bir ölüm haberi daha duyulmadan hasta mahpusların tümü serbest bırakılmalıdır."