30 Eylül 2024 Pazartesi

Adana'da anma: 33 düş yolcusu Amara'daki çınar gibi köklüdür

Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu bir çok kentte düzenlenen etkinliklerle anıldı. Adana'daki anmada konuşan ESP MYK üyesi Çiçek Otlu, "Amara'daki 33 düş yolcusu çınar gibi köklüdür. Bu topraklarda yürümüş Cebo'yu, Keke'yi asla ve asla unutmayacağız. Her zaman halkların kardeşliğini haykıracağız ve her zaman diyeceğiz ki tek yol devrim" diye konuştu.

Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi'nde 5 yıl önce IŞİD saldırısında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu için çeşitli etkinlikler düzenlendi Bu yıl "Suruç için adalet herkes için adalet" şiarıyla yapılan etkinliklerde, katliamda sorumluların açığa çıkarılması ve hesap sorulması çağrısı yapıldı. 

Adana'daki etkinlik Adana Gençlik Örgütleri tarafından Heykelli Park'ta gerçekleştirildi. Açıklamaya HDK, HDP, ESP, ESP MYK Üyesi Çiçek Otlu, EMEP, DAD, İHD, SES, Eğitim Sen, Sol Parti, Devrimci Parti, Halkevi ile çok sayıda kişi katıldı.

Gençlik Örgütleri adına yapılan açıklamada, 5 yıldır "Suruç için adalet herkes için adalet" talebini yükselttikleri belirttildi. Açıklamada Hrant Dink'ten Tahir Elçi'ye, Soma'dan Çorlu Tren Katliamı'na, Şule Çet'ten Hande Kader'e, Gezi Şehitlerinden Sibel Ünli'ye, Roboski'den Ankara katliamına, Beyazıt Katliamı'ndan Gülistan Doku'ya herkes için adalet talebinin haykırıldığı kaydedildi. 

'ADALETİ SOKAKTA KAZANACAĞIZ'
Açıklama şöyle devam etti:

"Adaleti, Suruç İlçe Emniyet Müdürüne 7500 TL ceza verdiğiniz, Berkin Elvan'ın katillerini akladığınız, kadın katillerine iyi hal indirimi verdiğiniz, Sivas'ta katledenleri salıverdiğiniz mahkemelerinizden beklemiyoruz. Berkin'i anan üniversite öğrencilerine tutuklama çıkardığınız; Suruç aile, avukat ve gazilerini ceza dosyalarıyla yıldırmaya çalıştığınız; göz göre göre Mustafa'yı, Helin'i ve İbrahim'i katleden devletinizden ve mahkemelerinizden bir beklentimiz yok. Adalet sokakta kazanılır, kazanacağız. Bu topraklarda kalpleri adalet için atan milyonlarız.

"Adalet talebi, işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, LGBTİ+, doğa için temel talep haline gelmiştir. Herkes için adalet talebini yükseltmeye devam edeceğiz. Sokaklardan, meydanlardan adalet mücadelesini yükseltiyoruz. Suruç katliamı yıldönümünde zor araçlarını kullananlar, karşılarında kolkola birlik, sıkılı yumruk ve hesap sorma bilincini karşılarında buldular. Katillerden hesabı gençlik soracak. Suruç için adalet herkes için adalet.

'PARKA ADLARINI VERECEĞİZ'
Açıklamanın ardından konuşan ESP PM üyesi Osman Kara, Heykelli Park'ın adının "Düş Yolcuları" olarak değiştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdukları. Karar çıkmaması durumunda kendileri gelip tabelayı asacaklarını söyledi.

'33 DÜŞ YOLCUSU AMARA'DAKİ ÇINAR KADAR KÖKLÜDÜR'
ESP MYK Üyesi Çiçek Otlu, bugün Amara Kültür Merkezi'nde yapılan anmada Suruç şehitlerinin fotoğraflarına yapılan saldırıyı protesto ederek konuşmasına başladı. 

Suruç'un katillerini tanıdıklarını söyleyen Otlu, isimlerinin açıklanmasını ve hesap sorulmasını istedi. 

Amara'da katledilenlerin bir çınar kadar köklü olduğunu vurgulayan Çiçek Otlu şöyle konuştu: 

"Bir kere daha gördük ki, katlettikleri yoldaşlarımızı görmek istemiyor. Biz kkatilleri tanıyoruz. Biz katillerin isimlerinin açıklanmasını ve yargılanmasını istiyoruz. Biliyoruz bu ülke katliamlar ülkesidir. Sadece Suruç'ta başlamadı. Biz Amara'daki çınar gibiyiz. Amara'daki 33 düş yolcusu çınar gibi köklüdür. Hepsi halkların kardeşliği için yola çıkmıştı. Çerkesler, Türkler, Kürtler, Ermeniler katledildi. Tek istedikleri artık bu ülkede kan ve gözyaşı olmasındı. Türk halkının Kürt halkıyla buluşmak için, Ermeni halkının Kürt halkıyla buluşması için yaptığı  davete ve düşlerine sonsuza kadar sadık kalacağız. HDP'nin yaptığı yürüyüş gibi, hep birlikte yürüdüğümüzde, hep birlikte direndiğimizde, AKP iktidarının zulmünü yeneceğiz, katliamlarından hesap soracağız. Asla 33 düş yolcusunu unutturmayacağız, unutmayacağız. Bu topraklarda yürümüş Cebo'yu, Keke'yi asla ve asla unutmayacağız. Her zaman halkların kardeşliğini haykıracağız ve her zaman diyeceğiz ki tek yol devrim."

'ONLARIN HAYALİ BİZİM GELECEĞİMİZ'
33 düş yolcusunun ütopyanın devrimcileri olduğunu belirten HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış, "Ütopyası olmayan bir toplumun gerçeği olmaz. O ütopyanın peşinden giden yoldaşların peşinden gideceğiz. Onların hayali bizim geleceğimizdir. Sanılmasın ki bunun hesabını sormaktan vazgeçeceğiz" diye konuştu.

Son olarak konuşan Suruç Katliamı yaralılarından Sabahattin Pişkinbaş, Suruç’a çocuklara oyuncak götürmek için yola çıktıklarını ve  Suruç’ta canlarını kaybettiklerini ancak kaybedenlerin kendileri olmadığını anlattı. Bir süre yapılan oturma eylemi yapılırken etkinlik ezgilerle sona erdi.