28 Eylül 2024 Cumartesi

Adana'da 'adalete çağrı' mitingi: Kürtler her yerde birlik olacak

Adana'da düzenlenen "Adalete çağrı" mitinginde konuşan DTK Eşbaşkanı Öztürk ve HDP Eş Genel Başkanı Buldan, DBP'ye yönelik saldırının tüm Kürtlere gerçekleştiğini ancak bu saldırılara Kürtlerin direnişle karşılık verdiğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, "Adalete çağrı" şiarıyla Uğur Mumcu Meydanı'nda miting düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün katıldığı miting alanı HDP bayrakları ile süslendi. 7'den 70'e binlerce kişinin katıldığı mitingi saygı duruşuyla başlarken alanda HDP'li vekiller Ayşe Sürücü, Kemal Peköz, Sezai Temelli, Alican Önlü, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Fatma Kurtulan, Tülay Hatimoğulları ile SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve parti yöneticileri yer aldı. Saygı duruşu sırasında "Biji Serok APO", "Şehid namirin" ve "Jin jiyan azadi" sloganlarını ve zılgıt atıldı.

'DEMOKRASİ, HUKUK DİYENLER TECRİDE KARŞI DURMUYOR'
HDP Adana İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış'ın kitleyi selamladı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk söz aldı, Paris'te yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri andı. Katliamın sorumlularını bildiklerini belirten Öztürk, kapsamlı bir araştırma yapılmadığı takdirde Fransa'nın sorumlu olacağını dile getirdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride dikkat çeken Öztürk, "Görünen o ki Kürt halkı güçleniyor, demokrasi ve insan hakları alanında ilerleme var. Bu, sisteminiz için bir tehdittir ve süreç kötüdür. Tecrit, Kürt halkının tek sorunu değildir. İzolasyon ve savaş birbirine bağlıdır. Tecrit ağırlaştığında hükümet Kürtleri düşman olarak gösteriyor ve ben sizi kurtaracağım diyor. Bugüne kadar dört parça Kürdistan'da husumetleri apaçık ortadadır. Demokrasiden bahsedenler seslerini yükseltmelidir. Demokrasi, hukuk diyenler tecride karşı durmuyor, siyasetimiz sahipleniliyor, oy kullanmıyorlar" dedi.

'ÖCALAN KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
Avrupa ülkelerinin iki yüzlü olduğunu, CPT'nin İmralı'ya gittiğini ancak görüşmediğini kaydeden Öztürk, "Burada diyoruz ki, Sayın Öcalan'a ucuz yaklaşırsanız kabul etmeyeceğiz. Geriye dönüp tarihimize bakın, uluslararası komplo gidince halkımızın cevabı iyi olmalı. Öcalan bizim için kırmızı çizgidir. Halkımızın kaygısı arttı. Sayın Öcalan'ın fikirlerine sahip çıkın, haklarınıza sahip çıkın demiyoruz. Hepimizin demokrasiye ihtiyacı var. Özgürlük mücadelemiz demokrasi yoludur. Bu zafer hepimizin olacak. Kimse küçük hesaplar yapmasın. Onların sistemi bitti, halkımızın mücadelesi onların sistemini durdurdu. Lütfen Kürtlerin kalbini rahatlatın. Önümüzdeki seçim tarihi bir seçimdir. Halk onları 2015'te iktidara getirdi ve şimdi koltikkhaları tehlikede. 2019'da bize o kadar çok saldırdılar ki halkımız hükümetini yendi. Bu üçüncü kez, üçüncü kez. Başarısız olmamız gerektiği gibi onlara vuralım. Bu, muhalefete Kürt halkına karşı olmama dersi olsun" ifadelerini kullandı.

BULDAN: KÜRTLER DİRENİYOR
Öztürk ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sefaletin en üst noktaya çıktığı bir dönemde AKP hükümetinin hukuksuzluklarıyla, adaletsizlikleriyle ve en fazla açlığın, sefaletin, daha fazla yoksulluğun yaşandığı bir dönemde olduklarını söyledi. Partisi HDP'nin en büyük haksızlıklara maruz kaldığını hatırlatan Buldan, "Onlar ayakta durmanın iktidarda kalmanın ve bir kez daha seçimi kazanmanın yol ve yöntemlerini Kürtlere saldırarak, HDP'ye saldırarak, kadınlara saldırarak yapmaya çalışıyor. Ancak Kürtler de direniyor mücadele ediyor ve ayakta kalıyor" diye konuştu.

'BU SALDIRI BÜTÜN KÜRTLERE YAPILDI'
DBP'ye yönelik operasyona dikkat çeken Buldan, "Keskin Bayındır'a yapılan bu saldırı, aslında bütün Kürtlere yapılan bir saldırıdır. HDP'nin bileşenlerine, HDP'nin yanında olanlara, HDP'nin çeperinde olanlara, HDP'ye selam verenlere elini tutanlara yapılan bir saldırıdır. Ama şunu ifade etmek isterim ki artık ne yaparsanız yapın HDP gümbür gümbür geliyor. Sizin saldırılarınıza, hukuksuzluğuna, adaletsizliğinize direnişiyle mücadelesiyle cevap veriyor" dedi.

'DÜNYANIN HER YERİNDE KÜRTLER BİR OLACAK'
Paris katliamının ardından Fransız hükümetinin yaptığı açıklamayı anımsatan Buldan, Kürtlerin her yerde hedef olduğunu kaydetti. Her yerde Kürt düşmanlığı olduğunun altını çizen Buldan, "Çünkü Kürtlere karşı bütün dünya bir olmuş  birlik olmuş, inkar ediyor, yok etmeye çalışıyor, siyasetini engelliyor, dilini, faaliyetlerini, mücadelesini engelliyor. Ama şunu da bilsinler ki Kürtler birlik ve beraberliğini de sağlıyor. Bundan sonra da bu birlik ve beraberlik devam edecek. Dünyanın her yerinde Kürtler bir olacak, beraber olacak" dedi.

Miting sanatçı Cevdet Bağca'nın sahne almasıyla sona erdi.