22 Eylül 2024 Pazar

Adana Kadın Platformu: Aleyna Çakır'ın katili cezalandırılsın

Aleyna'yı katleden Ümitcan Uygun'un cezalandırılmasını isteyen Adana Kadın Platformu, kadınları katleden erkeklerin eril yargıdan güç aldığını kaydetti. Adana Kadın Platformu, tüm kadınları dayanışmaya ve mücadeleye çağırdı. 

Adana Kadın Platformu, Aleyna Çakır'ı katleden Umitcan Uygun'un cezalandırılmasını istedi. 

Açıklamada, Aleyna Çakır davasında olduğu gibi eksik kararlar ve esasen İstanbul Sözleşmesi'nde yer alan tedbirlerin uygulanmaması yüzünden kadınlar her gün öldürülürken, eril yargının bu erkeklere ceza değil cesaret verdiği kaydedildi. 

Kamuoyuna da yansıyan çok sayıda delillere rağmen Ümitcan Uygun'un bazı sebeplerle korunduğu, ifadesinin dahi alınmadığı ve olayın peşine düşülmediği belirtilen açıklamada, "Bu baş şüpheliden DNA örneği bile alınmamış ve Ümitcan Uygun gözaltında bile tutulmamıştır" denildi.

'MÜCADELEMİZDE TÜM KADINLARI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
30 Haziran günü adli tıp uzmanı Nevzat Akan'ın nihayet konuyla ilgili önemli bir rapor sunduğu ve Aleyna'nın ölümünün hemen öncesinde bir cinsel ilişkide bulunulduğu ve darp edildiğinin bu uzman tarafından raporlandığı hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: "Aleyna'nın tırnaklarında kalan doku DNA'sı ve sperm kalıntılarının Ümitcan Uygun'a ait olup olmadığına dair araştırma yapılmasına böylelikle karar verilmiş ve DNA örneğinin Uygun'a ait olduğu, bu kadar gecikmeli de olsa nihayet dün belirlenmiştir. Bu da şüpheli ölümün intihar değil cinayet olduğuna dair önemli bir bulgudur.

Adana Kadın Platformu olarak bu davanın ve diğer bütün kadın cinayeti davalarının takipçisi olduğumuzu, kadınları katledip intihar süsü vermeye çalışanların, delil karartanların ve şüphelileri koruyanların peşinde olacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Kadın katliamlarının, şiddetin, tacizin ve tecavüzün olmadığı; güvenli bir dünya yaratma mücadelemizde tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz."