1 Ekim 2024 Salı

Adalet Nöbetleri'nde çağrı: Hak, hukuk çocuklarımıza işlesin

Diyarbakır, Van ve İzmir'de devam eden Adalet Nöbetleri'nde aileler hapishanelerden ölüm çıkmasını istemediklerini kaydetti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının Adalet Nöbeti eylemi Diyarbakır, Van ve İzmir'de devam etti.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Adalet Nöbeti, 190. gününe ulaştı. Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde bir araya gelen ailelere, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kayapınar İlçe Örgütü yöneticileri eşlik etti.

Tutsak yakını Nazime Boltan, 7 aydır seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirtti. Boltan, "Çocuklarımız cezaevlerinde tedavi edilmiyor. Siz tedavi etmiyorsanız bırakın biz yapalım. Cumhurbaşkanlığı'na sesleniyorum; çocuklarımıza çare bulsunlar. Onların da çocukları var. Bir kere empati kursunlar. Hak ve hukuk diğerlerine işliyor ama bizim çocuklarımıza işlemiyor" dedi.

Tutsak yakını İnci Güler de, devleti kendi yasalarını uygulamaya çağırarak, "Eğer devlet kendi yasalarını uygulasaydı, cezası biten tutuklular bugün serbest bırakılacaktı. Burada tüm siyasi partilere sesleniyorum; artık hasta tutukluları Meclis gündemine taşıyın. Hasta ve infazı yakılan tutuklular serbest bırakılsın" ifadelerini kullandı.

Açıklama, "Bijî berxwedana zindana", "Hak, hukuk, adalet" sloganları ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

VAN
Van'da ise tutsak yakınları, Adalet Nöbeti eylemini Van Hapishane Kampüsü önünde sürdürmek istedi. Ancak açıklamaya izin verilmedi. Aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba ilçe yöneticileri, Serhat Göç-Der Araştırma Derneği Eşbaşkanı Gülşen Kurt, yerine kayyım atanan Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz ve tutuklu yakınlarının bulunduğu grup, kampüs girişinde askerlerce engellendi.

Valilik yasağını gerekçe gösteren askerler, grubun açıklama yapmasına izin vermedi. Askeri yetkili ile yapılan görüşme sırasında asker ve polisler, cep telefonlarıyla hem eyleme katılanların hem de gazetecilerin yakın mesafeden fotoğraflarını çekerek, taciz etmesi dikkat çekti. Bunu üzerine asker ve polislere, "Kimliklerimizin fotokopilerini çekip size verelim. Böyle taciz edemezsiniz" şeklinde tepki gösterildi. 

İZMİR
İzmir'de ise Adalet Nöbeti 64. gününde İzmir Barosu önünde sürdü. Tutsak yakınlarını Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çeşme, Seferihisar ve Urla ilçe örgütlerini ziyaret etti.

HDP Seferihisar İlçe Örgütü ziyaretinde konuşan İlçe Yöneticisi Gülay Gün Bilici, toplumun sağlık gibi hayati bir konuda dahi tepki vermediğini ifade etti. Bilici, "Hassasiyetler farklılaştı. Çünkü herkesin yarına çıkma kaygısı var. Ülke topyekun tecrit altına alındı. Sağlık hakkına, bilgi alma hakkına erişim engellendi. Anneler bir ışık olarak uyandırmaya çalışıyor ancak toplumda yer bulmuyor. Toplumun artık uyanması gerekiyor, topyekun tecridin kırılması gerekiyor" dedi. Başta toplumun demokrat ve yurtsever kesimleri olmak üzere herkesin hassasiyet göstermesi ile duyarsızlık ikliminin kırılacağının altını çizen Bilici, "Her kesime kendimizi anlatabilmemiz için daha geniş bakmamız gerekiyor" sözlerine yer verdi.

Hapishanelerde sağlığa erişimde ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayan Bilici, hastalıkların teşhis dahi edilmediğini, tutsakların ölümle yüz yüze bırakıldığını dile getirdi. Devletin sağlıklı bir yaşamı kurma zorunluluğu olduğunu belirten Bilici, "Bu ülkede idam cezası kaldırıldı ama hasta tutsakları hastaneye götürmeyerek de bir nevi fiili idam cezası uygulamaktalar. Cezaevi koşulları insanların yaşayabileceği alanlar değil. Hapishanelerin yıkılması gerekiyor. Toplumun diyalog içinde çözüm yollarını araması gerekiyor" dedi.

Aileler Çeşme ve Urla ilçe örgütlerini de ziyaret ederek, taleplerini paylaştı.