1 Ekim 2024 Salı

Adalet Nöbetleri sürüyor: Devlet tekse adalet de tektir

Diyarbakır, Van ve İzmir'de süren Adalet Nöbetleri'nde tutsakların talepleri yinelendi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal tahliyeleri için Adalet Nöbeti'nde olan tutsak yakınlarının mücadelesi sürüyor. Tutsak yakınları Diyarbakır, Van ve İzmir'de yaptıkları açıklamalarla tutsakların sesine ses olma, birlikte mücadele çağrısını yineledi. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önünde bir araya gelen ailelere, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki Dayanışma Derneği Federasyonu (MED-TUHAD-FED), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri ile milletvekilleri Feleknas Uca, Remziye Tosun da destek verdi.

Tutsak yakını İnci Güler, hapishanelerde işkencenin arttığını söyleyerek, "Bu sorun herkesin sorunudur" dedi. "Devlet tekse adalet de tektir" ifadesini kullandı.

Hapishaneye kardeşinin yanına gittiğini ve bir deri bir kemik kaldığını belirten tutsak yakını Reşahat Ada ise, İnsan Hakları Derneği'nin ağır hasta tutsaklar listesinde olan Mehmet Emin Özkan'ın durumuna işaret ederek, "Mehmet Emin Özkan hastadır, kaç yıldır cezaevinde. Cumhurbaşkanı'nın, Adalet Bakanı'nın gözleri kör mü? Artık yeter. Çocuklarımız üzerindeki baskıyı kaldırın. Çocuklarımız üzerindeki bu baskı ve şiddeti kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Tutsak yakınlarında Nazime Boltan da "Bu soruna artık bir çözüm bulunsun. Mehmet Emin Özkan 26 yıldır cezaevinde. Eli kolu bağlı şekilde hastaneye getiriliyor. Bu akla vicdana sığmaz. Hasta tutsakların acilen bırakılması tek isteğimizdir" diye belirtti.

Açıklama konuşmaların ardından alkışlarla son buldu.

VAN
Tutsak yakınları Van'da ki nöbeti bugün Van Hapishaneler Kampüsü önüne taşıdı. Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Van Hakkari Tabipler Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Özgürlük için Hukuk Derneği (ÖHD)  ve HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan'ın da destek verdiği açıklamaya izin verilmedi. Aileler jandarma tarafından ablukaya alınırken, gazetecilerin de alana girmesi yasaklandı. Aileler TUHAY-DER Van Şubesi'nde açıklama yaptı.

TUHAY-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Edibe Babur, açıklamaya izin verilmemesine tepki gösterdi. İmralı Hapishanesi'nde başlayan tecridin bütün hapishanelere yayıldığını hatırlatan Babur, şunları söyledi: "Bugün cezaevlerinde binlerce hak ihlali yaşanıyor, çok sayıda tutuklu şüpheli bir şekilde yaşamını yitiriyor. Ailelerimiz de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ‘dur' demek için bir gündem oluşturmaya çalışıyor. Ne yazık ki devletin kolluk güçleri bu durumu engelliyor. Kolluk Jandarma cezaevi önünde annelerimize saldırı girişiminde bulundu.  Ailelerimizin adalet nöbeti sürecektir. Biz de bir kez daha buradan söylüyoruz; ailelerimizin yanındayız."

İZMİR
İzmir Barosu'nda devam eden Adalet Nöbeti'ni HDP Karabağlar ilçe yöneticileri ziyaret etti. Tutuklu yakınları, "Deng bide zindanan (Zindanlara ses ver)",  "Jı girtiyen nexweş re azadi (Hasta tutsaklara özgürlük)" yazılı önlükler giydi.

Adalet Nöbeti'nde AKP-KDP işbirliğiyel Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik başlatılan operasyona tepki gösterildi. Hapishanelerde 29 yıldır tutsak olan Abdulbahri Yıldırım'ın eşi Hanım Yıldırım, operasyonlara tepki göstererek, Kürtlerin olduğu her yere operasyon yapıldığını, Kürtlerin bitirilmek istenildiğini aktardı. "Kürtler bitmez" diyen Yıldırım, "Bu baskılar ve savaş politikaları sonuç vermeyecek. Kürtler mücadelesinden geri adım atmayacak. Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik başlatılan sınır ötesi operasyon bir an önce durdurulmalı, barış diyalog kanalları açılmalı. Biz barış adalet dedikçe onlar savaşı dayatıyorlar. Savaşa karşı barışı savunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Adalet Nöbeti'ni ziyarete gelen HDP Karabağlar İlçe Eşbaşkanı İsmail Başçı da, Kürt bilgesi Ape Musa'nın "Yaşamın bir başka adı direnmektir" dizelerine atıfta bulunarak, şunları söyledi. "Bugün Kürdün yaşadığı her yer ve coğrafya saldırı altında. İçeride, dışarıda cezaevlerinde her yerde direnmek düşüyor Kürt'e" dedi.