22 Eylül 2024 Pazar

Adalet Nöbetleri: Bir kişi bile kalsak mücadeleyi sürdüreceğiz

Çok sayıda siyasi tutsağın PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevleri sürerken, tutsak yakınlarının 6 kentte açlık grevlerine ses olmak amacıyla başlattığı Adalet Nöbetleri'nde de tecridin kaldırılması talebi yinelendi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde mutlak tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle siyasi tutsakların başlattığı açlık grevi 51'nci gününde devam etti.

Öte yandan açlık grevindeki tutsaklara destek olmak ve taleplerini yükseltmek amacıyla tutsak yakınlarının Diyarbakır, İstanbul, Mardin, Van, Adana ve Mersin'de başlattığı Adalet Nöbetleri de sürüyor.

MARDİN
Mardin'de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binasında başlatılan Adalet Nöbeti'ni tutsak yakınları ve Barış Anneleri şarkılar ve tecride karşı mücadeleye dönük sohbetler eşliğinde sürdürdü.

Barış Annesi Aysel İlhan, oğlu Agit İlhan'ın PKK'ye katıldıktan sonra girdiği bir çatışmada hayatını kaybettiğini, oğlu Aslan İlhan'ın da 16 yıldır hapishanede olduğunu söyledi. Oğlu Agit İlhan'ın cenazesini hala bulamadığını kaydeden İlhan, oğlunun cenazesini aramaktan vazgeçmediğini ifade etti. Öcalan'ın ve tutsakların özgür olmasını istediklerini dile getiren İlhan, "Onlar özgür olana kadar eylemde olacağız. Asker ailelerinin de bize destek vermesini istiyoruz. Onların da yüreği bizim gibi yanıyor. Ne onların yüreği yansın ne de bizim. Biz barış için buradayız" dedi. 

Barış Annesi Süreyya Yılmaz da oğlu Şeyhmus'un 1993 yılında girdiği bir çatışmada hayatını kaybettiğini, oğlu Agit'in de PKK'ye katıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Şu an sağ mı değil mi bilmiyorum. 7 yıl oldu gideli. Şeyhmus da şehit oldu ama cenazesinin nerede olduğunu bilmiyoruz. Buraya da adalet için geldim. Başkan Apo için, açlık grevindeki tutuklular için geldim. Bugün çocuklarımızın kemiklerini karton kutulara koyup bize veriyorlar. Biz çocuklarımızın kemiklerini istiyoruz. Çocuklarımızın düşünceleri duvarlarda, tahtalarda asılı kalıyor. Biz özgürlük istiyoruz. Çocuklarımız çıkmadığı sürece, Başkan Apo çıkmadığı sürece biz de burada nöbette olacağız."

İSTANBUL
Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde İstanbul'da başlayan Adalet Nöbeti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sancaktepe ilçe binasında devam ediyor. Adalet Nöbeti'ne, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) eşbaşkanları ve yöneticileri, DEM Parti Sultangazi ilçe temsilcileri ve çok sayıda kişi destek ziyaretinde bulundu.

Sabaha karşı düzenlenen gözaltı operasyonuna tepki gösteren tutsak yakını Fince Akman, "Bugün çok sayıda kadın arkadaşımız gözaltına alındı. Çünkü devlet kadınlardan, annelerden korkuyor. Bizler de irademizle tek bir anne bile kalsak bu nöbeti sürdüreceğiz. Bizler bu talebimizde ısrarcıyız. Kim ne yaparsa yapsın, biz annelerimizin yanındayız. Sonuna kadar birlikte mücadele ederek mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

ADANA
Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, 44'üncü gününde devam ediyor. TJA aktivistleri ve DEM Parti Seyhan İlçe Örgütü yöneticileri bugün eylemİ ziyaret etti. Nöbette Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebi yinelendi.

MERSİN
Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti 44'üncü gününde dernek binasında devam etti. Barış Anneleri ve Kürt halkının yoğun katılım sağladığı nöbette, sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Beji berxwedana zindana", "Tecride hayır, Öcalan'a özgürlük" sloganları atıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde DEM Parti Bağlar ilçe binasında başlatılan Adalet Nöbeti, 43'üncü gününde devam etti.

Nöbet eylemine katılan Halime Topuz, "Adalet Bakanlığı'na, Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. 10 Türk anneyle bizi yan yana getirsinler. Birlikte iki saat sohbet edelim. Derdimizi onlara anlatalım. Biz her zaman onların eline gül verdik, onlar bize silah doğrulttu. Biz her zaman barış istedik, onlar bizimle savaştı" dedi.

Savaşın 46 yıldır devam ettiğini dile getiren Topuz, "Ne onların anneleri ağlasın ne de biz ağlayalım. Hayatını kaybeden askerlerin anneleri de gelsin. Neden birbirimizi öldürüyoruz. Bunu çözelim" ifadelerini kullandı.

VAN
Tutsak yakınları ile TUHAY-DER'in öncülük ettiği Adalet Nöbeti, 43'nci gününde devam ediyor. DBP Van il binasında devam eden nöbeti, DEM Parti ve DBP İpekyolu ilçe yöneticileri ile Buzhane Mahallesi sakinleri ziyaret etti.