22 Eylül 2024 Pazar

Adalet Nöbeti: Tecrit derhal son bulmalı

5 kentte Adalet Nöbeti eylemleri destek ziyaretleriyle sürerken, Adalet Nöbeti eylemcileri açlık grevindeki tutsakların taleplerinin karşılanması ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması çağrısında bulundu.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 27 Kasım 2023'te hapishanelerde başlatılan açlık grevi 45'inci gününe ulaştı. Diyarbakır, Van, İstanbul, Mersin ve İzmir'de "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyası kapsamında açlık grevlerine destek olmak amacıyla başlatılan Adalet Nöbeti eylemleri ise devam ediyor.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde sürdürülen Adalet Nöbeti 38'inci gününde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bağlar İlçe Örgütü'nde devam etti. Eyleme katılan çok sayıda kişi ve tutsak yakını, üzerinde "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlükler giydi.

Eylemde tutsak yakını ve Barış Annesi Emine Al, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen kızı Gülistan Al ile telefonda görüştü. 6 gündür açlık grevinde olduğunu dile getiren tutsak Al, Adalet Nöbeti'ni selamlayarak, "Önderimiz üzerindeki tecrit kırılana kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecek" dedi. Al'ın mesajı zılgıt ve "Biji berxwedanan zindanan" sloganlarıyla karşılandı.

Öte yandan eylemi DEM Parti Çınar ve Bismil ilçe örgütü yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad- TJA), DEM Parti milletvekili Saliha Aydeniz ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yöneticileri ziyaret etti.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, "İHD olarak Adalet Nöbeti'ne destek veriyoruz. Öcalan üzerindeki tecrit hukuksuzdur. Bir an önce kalkmalı. Annelere başarılar diliyoruz" dedi.

MERSİN
Mersin'de "PKK lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" şiarıyla başlatılan Adalet Nöbeti 38'inci gününde devam etti. Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) binasındaki nöbet eylemine yönelik ziyaretler bugün de sürdü. Nöbete Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Barış Annesi Adile Bakrak, "Bu zulme karşı el ele vererek, ne Arapların, ne Türklerin, ne Farsların, ne Acemlerin ne de Kürtlerin çocukları ölmesin diye mücadele etmeliyiz. Biz barış istiyoruz. Mersin'deki bütün annelere sesleniyorum. Anneler el ele versin ve bu görevde yer alsın. Bizim çocuklarımız hapiste, askerlikte ölmesin. Bugün barışın anahtarı İmralı'dadır. İmralı'da görüşme olursa, birçok şey çözüme kavuşacak. Ama görüşülmesine izin vermiyorlar" dedi.

Eylem sırasında sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Bijî berxwedana zindana", "Be serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

VAN
TUHAY-DER ve tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti 37'nci gününde dayanışma ziyaretleriyle sürdü. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında devam eden eylemi DEM Parti Van milletvekilleri ve çok sayıda kişi ziyaret etti.

DEM Parti milletvekili Sinan Çiftyürek, tutsakların 45 gündür açlık grevinde olduğuna dikkat çekerek, "Tutsakların istedikleri Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıdır. Her tutuklunun hakları vardır. Sayın Öcalan'ın da ailesi ve avukatlarıyla görüşmeye hakkı var. 25 yıldır tutuklu, neden hala tutuklu? Sayın Öcalan'ın özgür olması gerekiyor. Tutsakların istekleri yerine getirilsin, tecrit bir an önce son bulsun" dedi.

Eylem, "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla devam etti.

İSTANBUL 
İstanbul'da tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti 29'uncu gününde DEM Parti Esenler ilçe binasında devam etti.

Adalet Nöbeti eylemindeki tutsak yakını Fince Akman, yaklaşık bir aydır nöbette olduklarını dile getirerek, daha güçlü dayanışmanın olması gerektiğini belirtti. Akman, "Tutsaklara ve sayın Abdullah Öcalan'a güçlü sahip çıkılması gerekiyor. Zaten eylemimizin amacı çocuklarımız ve sayın Öcalan'dır. CPT ve herkes niye kendini kör, sağır ediyor. Bu sadece Kürtlerin değil, devletin ve herkesin sorunudur. Sadece tecrit kalksın istemiyoruz, sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Tutsak yakınlarının, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde stranlar söylediği eylemde sık sık, "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

İZMİR
Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE TUHAYDER) ve TJA öncülüğünde DBP Ege Bölge Temsilciliği'nde başlatılan Adalet Nöbeti, 7'inci gününde devam etti.

Adalet Nöbeti'nin sürdüğü salona, "Li dijî tecride berxwedan", "Ji bo edeletê tecrîdê bişkînin", "Ji bo aşitiya civakî em bibin denge zindanan", "Adalet için tecridi kaldıralım barış için zindanlara ses olalım" afişleri asılırken, sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

3 tutsak annesi olan Fatma Sürme, Kürt halkı olarak barış istediklerini vurgulayarak, başta PKK lideri Abdullah Öcalan olmak üzere halklara uygulanan tecrit politikasının son bulmasını istedi. Sürme, "Öcalan ailesiyle, avukatları ile görüştürülmüyor. Buradan başlayan tecrit bütün cezaevlerine yayılmış durumda. Bu tecrit artık son bulmalı. Abdullah Öcalan özgür olmalı. Buradan bütün Kürtlere sesleniyorum gelin birlikte olalım, bu tecridi kıralım" çağrısında bulundu.

Nöbet eylemi tutsak yakınlarının seslendirdiği Kürtçe şarkılarla devam etti.