1 Ekim 2024 Salı

Adalet Nöbeti sürüyor: Emine Şenyaşar'a açılan soruşturmada takipsizlik kararı

Adalet Nöbeti'ni sürdüren Emine Şenyaşar hakkında "hakaret" iddiasıyla açılan bir soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen bir oğlu tutsak edilen Emine Şenyaşar ile katliamdan yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar'ın Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 428. gününde devam ediyor.

Adliye önünde nöbete başlayan Şenyaşarlar, halka konuşmalarla yaşananları aktarıyor.

"Şenyaşar ailesi adalet köşesi" olarak tanımlanan alanda nöbetlerini sürdüren aileyi ziyaret eden ailenin avukatlarından Serdar Tüm, şunları söyledi: "Adalet arayışı içerisinde olan Emine anne bu süreç içerisinde birçok kez ifadeye çağrılmış, ifadesi alınmıştır. Adalet arayışı içerisinde olan Emine anneye bunca davanın açılmış olması, adalet arayışını, adalet nöbetini baltalamak, annenin iradesini kırmak amacıyladır. Biz bu açılan dosyaları kabul etmiyoruz. Çünkü her biri haksız hukuksuz şekilde açılmıştır. Son kertede Şenyaşar ailesi için adalet, herkes için adalet diyoruz." 

Bu arada Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Emine Şenyaşar hakkında AKP'li Yıldız'a "hakaret ve iftira" gerekçesi ile açılan soruşturmada, "Kovuşturma yapılmasına yer olmadığı" yönünde karar verildi. AKP'li Yıldız'ın avukatı, Şenyaşar'ın Adalet Nöbeti'nin yıldönümü olan 3 Mart 2022 tarihinde sarf ettiği sözlerden yola çıkarak Yıldız hakkında "hakaret ve iftira" suçunu işlendiğini ileri sürdü. Soruşturma evraklarını inceleyen Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, Şenyaşar'ın Yıldız'a ithafen söylediği, "Niye o namussuz sizi bitirdi, vekil Halil yaptı. Halil parayla vekil oldu. Halil'in namusu para şerefi para" sözlerinin, "Muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, dolayısıyla hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı anlaşılmakta" dedi.

Emine Şenyaşar hakkında, benzer gerekçeler ile Adalet Nöbeti'ne başladığı 9 Mart 2021 tarihinden bu yana 14 farklı soruşturma açıldı. AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle bu soruşturmalardan 3'ü kovuşturmaya dönüştü. Davalardan ikisi Urfa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde, biri de Ankara Batıkent 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Emine Şenyaşar hakkında açılan soruşturmalardan bir tanesi takipsizlik ile sonuçlanırken, geri kalan 10 soruşturma devam ediyor.