7 Ekim 2024 Pazartesi

'Adalet mücadelemiz engellenemez, gözaltılar serbest bırakılsın'

Suruç Aileleri İnisiyatifi'ne yönelik Ankara'daki polis saldırısına ilişkin yapılan açıklamada, ne olursa olsun adalet mücadelesinin engellenemeyeceği kaydedildi. Gözaltıların derhal serbest bırakılması istenen açıklamada, birleşik mücadelesiyle hesap sorulacağı vurgulandı.

"Suruç için adalet herkes için adalet" kampanyası kapsamında 10 Ekim anmasına katılmak isteyen Suruç Aileleri İnisiyatifi'ne yönelik saldırı ve işkenceli gözaltı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütünde yapılan basın toplantısıyla protesto edildi.

Toplantıya, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni, Suruç Aileleri İnisayitifi, 10 Ekim Derneği üyeleri, Suruç yaralıları, tanıkları, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Devrimci Anarşist Federasyon (DAF) ve çok sayıda kişi katıldı. Basın toplantısının yapıldığı salonda, "Adalet mücadelemiz engellenemez, gözaltılar serbest bırakılsın" yazılı pankart asıldı.

KERESTECİOĞLU: HAYATINI KAYBEDENLERİ ANMAK İSTEYENLERE SALDIRDILARI
Toplantıda konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Suruç ailelerinin Ankara'da maruz kaldığı saldırıya dikkat çekti. Kerestecioğlu, "Saldırıyı engellemeyen polis, saldırıda hayatını kaybedenleri anmak isteyenlere saldırdı. Bunu kınıyorum. Adalet arayan bunca insan bir araya gelmişken, günlerce Ankara'ya alınmayan yıllardır hakları için mücadele eden ve maalesef Kınık'a dönüş yolunda kaybettiğimiz Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter arkadaşı da anıyorum ve ailelerine başsağlığı diliyoruz" dedi.

ÇEPNİ; KATLEDEMEDİKLERİNİ CEZALANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR
Bugün bir kez daha AKP-MHP teşkilatlarının, suç şebekelerinin katliamda yaşamını yitirenleri anma programlarına nasıl saldırdığına tanıklık edildiğine dikkat çeken HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Katledenler, katliamlardan sağ kurtulanları da cezalandırmaya çalışıyor. Katledenler, suç işlemeye devam ediyor" dedi. Henüz daha alanda toplanmalar başlamadan saldırının yaşandığını hatırlatan Çepni, işkenceyle gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi. Çepni, "Katliam siyasetine karşı, katliamdan kanla beslenenlere karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Suruç için adalet herkes için adalet, Ankara için adalet herkes için adalet, Gülistan Doku için adalet herkes için adalet" ifadelerini kullandı.

TOPALOĞLU: KATLİAMLARLA SINANDIK, BU SALDIRILAR BİZİ YILDIRAMAZ
Anma için İstanbul'dan gelen Suruç Aileleri İnisiyatifi üyesi Emrah Topaloğlu, amaçlarının katliamın yaşandığı ilk günden bu yana istedikleri adaleti, bu topraklarda tüm adalet arayanlarla birleştirmek olduğunu belirtti. İstanbul'dan yola çıkarken maruz kaldıkları hukuksuzlukları hatırlatan Topaloğlu, "Bir kez daha söylüyoruz adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sadece kendi adalet mücadelemizden değil bu topraklardaki adalet mücadelelerini bir araya getirmekten, onlar adına adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Suruç katliamında 33 yoldaşımızı kaybettik, Ankara'da 103 yoldaşımızı toprağa verdik. Bu kadar katliamla sınanmış kişiler olarak, gözaltılarla, tutuklamalarla engellemelerle yıldıracağını sananlar yanılıyorlar. Bugün gözaltına alınmış olabiliriz ama adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

10 EKİM AİLELERİ: FAŞİZM HER ZAMANKİ ŞİDDETİYLE SALDIRDI
10 Ekim Ailelerinden Mustafa Doğan da bugüne kadar hep adalet aradıklarının altını çizdi. Doğan, Suruç'a adalet gelirse Ankara'ya tüm Türkiye halklarına adalet geleceğini söyledi. Doğan, anmalarının engellendiğini hatırlattı ve ekledi: "Faşizmin her zaman uyguladığı şiddet uygulandı. Birçok arkadaşımız gözaltına alındı, arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın."

BOYRAZ: SURUÇ BOMBACISININ ABİSİ ANKARA'DA KENDİNİ PATLATTI
Suruç katliamında annesi Nazegül Boyraz'ı kaybeden Yasemin Boyraz, Ankara'nın Türkiye'nin kalbi olduğunu bu nedenle adalet mücadelesini haykırmak için buraya geldiklerini belirtti. Boyraz, "Suruç'ta kendisini patlatan kişinin abisi Ankara'da kendisini patlattı. Türkiye'nin her yerinden adalet arayanlar buradaydı. Bir araya gelecektik. Ama bunu istemediler" diye konuştu. Boyraz, ne olursa olsun adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

KARATAĞ: MÜCADELE BİTER SANDILAR AKSİNE DAHA DA GÜÇLENDİK
SGDF adına söz alan Mert Karatağ da 6 yıl önce yürüttükleri "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyasının nasıl yürütüldüğünü ve Suruç katliamının nasıl gerçekleştiğini hatırlattı. Karatağ, faşizmin başkentinde adalet talebini haykırmak için bir araya geldiklerinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "6 yıldır defalarca gözaltına alındık, tutuklandık. Kampanyayı yürüten Okan Danacı hala tutuklu. Tutukladıkça mücadele biter sandılar ama aksine daha fazla güçlenerek, birleşerek Türkiye ve Kürdistan halklarının adalet mücadelesi için yola düştük. Adalet mücadelemize devam edeceğiz."

UCİ: HESABI SOKAKTA SORACAĞIZ
"Gülistan için adalet Suruç için adalet" talebiyle Dersim'den gelen Gülistan Doku için Adalet Komisyonları üyesi Helin Yağmur Uci de, katilleri, kaybedenleri yargılamayanların, korumayanların bugün adalet arayışçılarına saldırdığını vurguladı. Uci, "Adalet mücadelesinin büyümesinden çok korkuyorlar ama biz adalet mücadelesini Türkiye'den, Kürdistan'dan birçok alanda birleştirmeye, bütünleştirmeye devam edeceğiz. Biliyoruz ki tek ses olursak kazanacağız. Katledenleri, kaybedenleri, sokakta tek ses olarak bizler yargılayacağız" diye belirtti.

DAF: ASLA VE ASLA DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ
DAF adına konuşan İsmail Arıkan ise "Devlet katliamlarla kendini ayakta tutmaya çalıştı bugüne kadar. Bugün de polis devletin katlettiklerini anmak isteyenlere vahşice saldırdı. Biz halk olarak devrimciler, anarşistler, Kürtler olarak devlete karşı asla ve asla diz çökmeyeceğiz. Suruç, Gar, Amed, Dersim, Zilan için Şenyaşar ailesi için adalet mücadelesi yürüteceğiz" diye konuştu.