24 Eylül 2024 Salı

Açlık Grevleri İzleme Komisyonu'ndan HDP'ye ziyaret

HDP Eş Genel Başkanı ile bir araya gelen demokratik kitle örgütleri adına konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Bir iktidar annelerin demokratik taleplerini yasaklama boyutuna gelmişse insanlıktan kopmuştur" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İHD, TİHV, ÖHD Diyarbakır Barosu, ÇHD, SES ve İstanbul Tabip Odası temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya geldi.
 
Meclis Grup Yönetim Salonunda yapılan görüşmede İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Abdullah Zeydan, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, ÖHD Eşsözcüleri Ayşe Acinikli ve Bünyamin Şeker, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, ÇHD Genel Sekreteri Nergis Aslan, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Murat Ekmez yer aldı.
 
Temelli, Gebze Hapishanesi önünde açlık grevi direnişçilerinin annelerine yönelik polis saldırısına değindi. Temelli, "Hem Kürt anneleri hem Türk anneleri hala büyük acılar çekmeye devam ediyor. Bu bir iktidar ve savaş politikasıdır" dedi.
 
Gebze'de ve Kızıltepe'de yaşanan saldırıları, açlık grevlerine sahip çıkılmasına tahammülsüzlük olarak yorumlayan Temelli, "Anneler evlatlarını kaybetmek istemiyor, biz de hiçbir insanımızı kaybetmek istemiyoruz" diye konuştu.
 
'ADALET BAKANLIĞI GEREĞİNİ YAPMALI'
 
Açlık grevleri direnişçilerinin taleplerinin hukuksuzluğun ve tecridin son bulması olduğuna dikkat çeken Temelli, herkesin bu sese kulak vermesi gerektiğini kaydetti.
 
Açlık grevi direnişçileirnin durumuna değinen Temelli, direnişçileirn kritik aşamada olduğunu ve kalıcı hasar oluşmaya başladığını belirterek Adalet Bakanlığı'na çağrı yaparak şöyle dedi: "Hukukun gereği neyse onu yapın. Buna son verildiği andan itibaren Türkiye'de hukuk ve insan hakları konusunda önemli gelişmeler olacaktır."
 
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise heyet adına söz alarak Adalet Bakanlığı önünde açıklama yaparak açlık grevine ilişkin raporların bakanlığa sunmak istediklerini söyledi. Yaşanan polis saldırısına ilişkin "Artık polisler kendilerini anayasa ve devlet yerine koyuyor" dedi.
 
'POLİS KENDİNİ DEVLET YERİNE KOYUYOR'
 
"Polis kendisini devlet yerine koyuyorsa oraya devlet denmez" diyen Türkdoğan, "Şu an itibariyle 90 hapishanede 2987 kişi açlık grevinde. Bu tespit edebildiğimiz sayıdır, daha fazla olabilir. Bu Türkiye tarihinde bir ilktir. İlk kez bu kadar çok mahpus açlık grevinde" diye konuştu.
 
HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç'ın açlık grevinde olduğunu hatırlatan Türkdoğan, siyasi partilerin ve milletvekillerin sessizliğini eleştirerek sadece CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun ziyaret ettiğini belirtti.
 
Barış Anneleri ve Cumartesi Annelerine yapılan yasaklama ve saldırıların özel bir savaş politikası olduğunu kaydeden Türkdoğan, "Bir iktidar annelerin demokratik taleplerini yasaklama boyutuna gelmişse insanlıktan kopmuştur" dedi.