30 Eylül 2024 Pazartesi

Açlık grevindeki Zeynep Celaliyan sürgün edildi

İran'ın Karçak Hapishanesi'nde koronavirüse yakalanan ve hapishane koşullarını protesto etmek için açlık grevine başlayan Kürt kadın aktivist Zeynep Celaliyan, Kerman Hapishanesi'ne sürgün edildi.

İran'da müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 13 yıldır tutuklu bulunan Kürt kadın aktivisti Zeynep Celaliyan, Xoy Hapishanesi'nden 21 Mayıs günü sürgün edildiği Karçak Hapishanesi'nde koronavirüse yakalandı.
 
Zeynep Celaliyan, etkin tedavisinin yapılmaması ve hapishanenin kötü koşullarını protesto etmek amacıyla 21 Haziran günü açlık grevine başlamıştı.

Kürdistan İnsan Hakları Derneği'ne (KMMK) bilgi veren Zeynep Celaliyan'ın yakınları, 27 Haziran günü Karçak Hapishanesi'nden Kerman Hapishanesi'ne sürgün edildiğini ve bu durumu 2 Temmuz günü aynı hapishanedeki bir tutuklunun ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinden öğrendiklerini aktardı.

Aile, Zeynep Celaliyan'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi alamadıklarını da belirtti.

Celaliyan ile birlikte Karçak Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Soheila Hejab ve Sekine Perwane de insanlık dışı muameleler, adil olmayan hapis cezaları ve keyfi yasaklar nedeniyle açıklık grevine başlamıştı.