23 Eylül 2024 Pazartesi

Açlık grevindeki tutsakların koşulları iyileştirilmeli

ÖHD Ankara Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan hapishanelerde devam eden açlık grevlerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu Bölge hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri ve devam eden açlık grevlerine ilişkin rapor hazırladı.
 
Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan basın toplantısıyla paylaşılan raporu, ÖHD adına açıklama yapan Şevin Kaya, açıkladı. Raporun tutsakların beyanları üzerinden hazırlandığını dile getiren Kaya, Leyla Güven'in PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı eylemin 107. gününe ulaştığını ve 16 Aralık'ta hapishanelerde başlatılan açlık grevi direnişçisinin 300’ü aştığını hatırlattı.
 
SİNCAN HAPİSHANESİ
 
Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde açlık grevini sürdüren 3 tutsağın kilo kaybı yaşandığını, baş ağrısı, halsizlik, mide krampları, sese hassasiyet gibi sağlık problemleriyle yaşamaya başaldığını belirten Kaya, tutsakların sağlık durumlarının ve yaşanabilecek tehlikelerin önceden öngörülebilmesi için kan ve idrar örneği alınması gerektiğini ancak idarenin herhangi bir girişimde bulunmadığını söyledi.
 
Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bir süredir gündemde olmasına rağmen bir türlü çözülemeyen su kotası uygulamasına değinen Kaya, günlük 30 litre sıcak su, 120 litre soğuk su verildiğini ancak borulardan akan suyun paslı ve kirli olduğunu dile getirdi.
 
"Musluktan akan su, kahverengi-kızıl renkli, yağlı, beklediğinde dibine kum biriken, kıyafetlerin rengini değiştirecek kadar yüksek oranda renkli akan, yoğun pas kokulu ve kirli" olduğunu ve tutsakların suç duyurusunda bulunduğunu vurgulayan Kaya, "Mahpusların vücutlarında çeşitli hastalıklar meydana gelmiş, özellikle deride kızarıklık, kaşıntı, döküntü, sivilce, ciltte kuruma, idrar yolu enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, gözlerinde bulanık görme, kaşınma ve kitle oluşması, saç-kaş-kirpik dökülmesi, kıyafetlerin yıpranması/yırtılması ve koğuşun pas kokması gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşılmıştır" dedi.
 
Açlık grevindeki tutsakların da kirli sudan kaynaklı sağlık sorunları yaşadıklarını belirten Kaya, eylemdeki kişilerin enfeksiyondan uzak tutulması çok önemliyken bu problemin onların faklı sağlık sorunlarına karşı savunmasız kıldığını aktardı.
 
"Açlık grevindeki mahpuslara greve başladıktan sonra '10 gün etkinliklerden uzaklaştırma disiplin cezası' verilmiş, bu cezaya dair yapılan itirazların sonucu beklenmeden disiplin cezası uygulanmaya başlanmıştır. Açlık grevinin ilk günlerinden bu yana açlık grevindeki mahpuslar etkinliklere katılma ve sohbet hakkından faydalanamamaktadır" diyen Kaya, şöyle devam etti:
 
"Açlık grevindeki mahpuslar günlük iaşe olarak verilen tuz, şeker, karbonat ve kuşburnu çayı dışında, meyve suyu ve meyve çayları açlık grevleri başladığından bu yana kantinde satılmamaktadır. Açlık grevindeki mahpuslar, kantinden alamadıkları bu ihtiyaçlarını koğuşlarında bulunan diğer mahpusların daha önceden aldıkları sayesinde karşılayabilmektedir." 
 
KIRIKKALE HAPİSHANESİ
 
Kaya, Kırıkkale F Tipi Cezaevi'nde 26 Aralık 2018 tarihinden bu yana açlık grevini sürdüren 6 tutsakta kilo kaybı, baş ağrısı, halsizlik belirtileri görüldüğünü belirtti.
 
Burada açlık grevine katılan tutukluların kontrollerinin doktor yerine sağlık memuru tarafından yapıldığını ifade eden Kaya, "Muayeneler ise koğuşlarının dışında, koridorda hijyenik olmayan koşullarda yapılıyor. Kantinde gıda maddeleri özellikle açlık grevindeki mahpusların tüketebilecekleri meyve suyu ve meyve çayları ya çok az ya da hiç bulunmamaktadır.Uzun süredir kantinde temizlik malzemesi satılmamaktadır" dedi.
 
Tutsakların kıyafetlerini dahi el sabunu ile yıkamak zorunda bırakıldığını ve 12 Şubat tarihinde koğuşlarına yapılan baskında radyolarının toplatıldığını ve koğuşların dağıtıldığını belirten Kaya, açlık grevindeki her tutsağa ayrı ayrı ceza verilidğini söyledi.
 
Kaya, "Bir mahpusa 2 kere 45 gün etkinliklerden uzaklaştırma cezası verilmiştir. Ayrıca mektuplar iletilmemektedir. Yine Açlık grevindeki mahpuslara B vitamini kompleksi uzun süre verilmemiş, ancak 20’li günlerden itibaren bir kısmına verilmeye başlanmıştır. İsmet Akın ve Davut Önder açlık grevinin bu aşamasında B vitamini kompleksi verilmediği için kullanamamakta, çok nadiren diğer açlık grevindeki mahpuslardan alarak kullanabilmekte fakat yeterli olmamaktadır" diye konuştu.
 
KAYSERİ HAPİSHANESİ
 
Kayseri 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde  Özkan Kart, Bülent Öztürk, Mehmet Aydın Söğüt, Mehmet Nuri Tanış, Emrullah Abay'ın 5 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevini sürdürdüğünü aktaran Kaya, açlık grevindeki tutsakların bugüne kadar hekim kontrolü olmadığını ifade etti.
 
Açlık grevine başlayanlar hakkında hapishane idaresi tarafından disiplin soruşturması başlatıldığını, faaliyetlerden uzaklaştırma cezası verildiğini ve havalandırmalarının üstünün tarafından tel örgülerle kaplandığını belirten Kaya, tel örgülerin kaldırılmasını talep eden  56 tutsağa 1'er gün hücre cezası verildiğini aktararak koğuşlara yerleştirilen kamera ile hapishane idaresinin 24 saat koğuşları izlediğini söyledi.
 
KAYSERİ KADIN HAPİSHANESİ
 
Kayseri Kadın Cezaevi'nde de 6 tutuklunun açlık grevine başladığı ve bunlarda kilo kaybı, kalp çarpıntısı, eklem ve kas ağrıları, konsantrasyonda güçlük, baş dönmesi, baş ağrısı, uyuyamama belirtileri görüldüğünü aktaran Kaya, "Mahpuslar, açlık grevinin başından beri B kompleks vitamini kullanmakta olduklarını ve ayrıca kilo ve tansiyonlarının 3-4 günde bir sağlık memurları tarafından ölçüldüğünü ifade etmişlerdir. Açlık grevindeki mahpuslar bugüne kadar hekim kontrolü olmamıştır" dedi.
 
AÇLIK GREVİNDEKİLERE DİSİPLİN CEZASI
 
Tokat Cezaevi'nde 5 Ocak 2019 tarihinde Hasan Salık, Mehmet Emin Oğur, Önder Al ve Zeki Temel'in açlık grevine başladığını belirten Kaya, cezaevinde ayrıca 3'er kişilik gruplar halinde 10 günlük süresiz dönüşümlü açlık grevinin de sürdüğünü ifade etti.
 
Hapishane idaresine dilekçe vererek muayene talep eden tutsakların dilekçelerinin red edildiğini vurgulayan Kaya, "Mahpuslar 7-8 kilo kayıpları olduğunu tahmin ettiklerini, tek sefer tansiyon ölçümü yapıldığı için bir şey söyleyemeyeceklerini; ama tansiyon rahatsızlıkları olmadığını belirtmişlerdir" diyerek açlık grevindeki tutsaklara disiplin cezaları verildiğini kaydetti.
 
BAYBURT HAPİSHANESİ
 
Bayburt M Tipi Cezaevi'nde 5 Ocak 2019 tarihi itibariyle Delila Roj Ekmen, Fatma Yıldırım ve Sevgi Aka Gündüz’ün süresiz ve dönüşümsüz açlık grevini sürdürdüğünü hatırlatan Kaya, B1 ve B12 kompleks vitaminin verilmediğini ve Temmuz 2016 tarihinden bu yana sosyal etkinlik ve spor faaliyetlerine çıkamadıklarını belirtti.
 
Kaya, Patnos Hapishanesi'nden sevk edilen 8 erkek tutsağa bir ay önce Bayburt'a kabulleri sırasında çıplak arama işkencesi yapıldığını ve direnen tutsakların saldırıya uğradığını söyledi.
 
ESKİŞEHİR HAPİSHANESİ
 
Eskişehir H Tipi Cezaevi'nde 20 Ocak 2019 tarihinden bu yana Cihan Alkan, Davut Barin, Mustafa Filitoğlu'nun eyleme dahil olduğunu aktaran Kaya yaşananları şöyle sıraladı: "Açlık grevinde olan mahpuslarda kilo kaybı, baş dönmesi ve ishal belirtileri başlamıştır. Günde bir kez sağlık memurları tarafından düzenli olarak kilo ve tansiyon takiplerini yapılmaktadır. Mahpuslarla görüşme sonrası, komisyonumuz avukatları açlık grevinde olan mahpuslara uygulanan tecridin kaldırılması için hapishane idaresiyle görüşmek istemişse de bu talep reddedilmiştir."
 
ÇANKIRI HAPİSHANESİ
 
Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi'nde de Aziz Baday ve Ersin Sömer'in açlık grevi eylemini sürdürdüğünü belirten Kaya, "Hapishane hekimleri tarafından haftada yalnızca bir kez, revirde açlık grevindekiler muayene edilmekte, sadece kilo ölçümleri yapılmaktadır. Tansiyon ölçümü en son 2 hafta önce yapılmış, karbonat talepleri hapishane kantininde bulunmadığı için karşılanmamıştır. B Kompleks Vitamini hapishane idaresi tarafından verilmiştir fakat kendi inisiyatifleri doğrultusunda günlük sadece 1 tane (250 mg) kullandıklarının belirtilmesi üzerine mahpuslara; günde 2 tane (500 mg) kullanmaları gerektiği iletilmiştir. Açlık grevindeki mahpuslara disiplin soruşturması açılmış, dönüşümlü açlık grevine giren mahpuslara etkinliklerden men cezaları verilmiştir" dedi.