24 Eylül 2024 Salı

Açlık grevindeki sosyalistler ziyaretlerini sürdürdü

Açlık grevindeki sosyalistler DİSK, Partizan, İHD ve Divriği Kültür Merkezi'ni ziyaret etti, tecride karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtti. Üç gündür açlık grevinde olan ESP, SKM ve SGDF üyeleri direnişi, üçüncü grupta yer alacak olan sosyalistlere devretti.
"Tecride son ver Leyla'ya el ver" şiarıyla açlık grevini sürdüren Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonları (DİSK), Özgür Gelecek, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Divriği Kültür Merkezi'ni ziyaret etti.
 
DİSK: SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ
 
DİSK'e yapılan ziyarette konuşan SKM MYK üyesi Ezgi Bahçeci, parti olarak sürecin başından beri çeşitli biçimlerde müdahil ve özne olmaya çalıştıklarını söyledi. Sokak mücadelesinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Bahçeci, "Toplumun tüm kesimlerine uygulanan tecrit gerçeği var, toplumsal muhalefet olarak süreç içerisinde yol bulmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Bahçeci, sendikaların ve meslek odalarının toplumsal duyarlılık göstermesi gerektiğini, toplumsal muhalefetin özleri olmaları konusunda özne olmanın getirdiği sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.
 
Herkesin kendi bulunduğu yerden söz söylemesinin, tecrit karşıtı mücadelenin büyütülmesi için önemli olduğunu belirten ESP Genel Başkan Vekili Şahin Tümüklü, bu anlamda sendika ve odaların atacağı adımların önemli olduğunu kaydetti.
 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu gündemi çeşitli toplantılarda ele aldıklarını ve kendilerinin her zaman yaşam hakkını savunan, anti-demokratik uygulamalara mücadele ettiklerini söyledi.
 
'1 MAYIS'TAN SONRA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ'
 
Çerkezoğlu, "52 yıldır demokrasi mücadelesi veren bir konfederasyon olarak toplumsal sorunlara ilişkin işçi sınıfının düşüncesini ifade etme sorumluluğumuz var. 1 Mayıs'tan sonra bu konuyla ilgili kendi içimizde gündem oluşturacağız, üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Bu konuda demokratik kitle örgütü olarak sorumluluğun farkındayız."
 
'ESAS ELE ALINACAK MESELE AÇLIK GREVLERİ
 
SGDF üyesi Mazlum Aydın, 3'er günlük dönüşümlü açlık grevi ile farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi ve ekledi: "Herkesle birleşik zeminde neler yapabiliriz, biçim ve ortaklıkta nasıl yol alabiliriz, ziyaretlerimiz boyunca bu konuda ne yapacağımızı tartışıyoruz" dedi.
 
Aydın, komünist tutsaklarında açlık grevinde olduğunu hatırlattı, tutsakların ortaya koyduğu direnişçi tavra rağmen, sokak ayağının eksik kaldığını söyledi, gençlik örgütlerinin bu anlamda üzerine düşeni yapmadığını kaydetti.
 
Özgür Gelecek temsilcisi, açlık grevi eyleminin sınırları zorlayan bir eylemlilik olduğunu belirtti, tecride karşı mücadelenin genişletilmesi ve bunun için bir çok kurumun içinde içinde yer aldığı bir platformun kurulabileceğini önerdi.
 
Açlık grevi gündeminin toplumdan saklanmaya çalışıldığını söyleyen Özgür Gelecek temsilcisi, bunun esas gündem olduğunu söyledi, "Beraber bir pratik hatta girilmeli" dedi.
 
İHD: 19 YILDIR SİSTEMLİ OLARAK TECRİT POLİTİKASI UYGULANIYOR
 
Sosyalistler ardından İHD İstanbul Şubesi'ni ziyaret etti. Burada konuşan SKM MYK üyesi Ezgi Bahçeci, hareket alanlarının kısıtlı olduğunu bu nedenle gündemin yakıcılığını tam olarak yansıtamadıklarını kaydetti.
 
Üç gündür çok sayıda kurumu ziyaret ettiklerini aktaran Bahçeci, yaşam hakkının ihlal edildiğini ve İHD'nin yaptığı ve yapacağı eylemlerin bu anlamda harekete geçiren bir yerde durduğunu söyledi.
 
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, yaptıkları açıklamalarla toplumsal duyarlılık yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Tecridin 19 yıldır sistemli olarak uygulandığını kaydeden Yoleri, tecridin iktidarların sistemli olarak başvurduğu bir politika olduğunu kaydetti. Açlık grevi izleme heyeti olarak, bulundukları temaslara ilişkin bilgi verdi.
 
DİVRİĞİ KÜLTÜR DERNEĞİ: TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR
 
Devriği Kültür Derneği yetkililerine de bilgi veren SKM MYK üyesi Ezgi Bahçeci, toplumsal muhalefetin yaşam hakkını savunması ve hukuki taleplerin sahiplenilmesi konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bahçeci, sorunun sadece hapishaneler sorunu olmadığını, tecridin yaşamsal ve siyasal anlamda kırılması gerektiğini vurguladı.
 
ESP Ataşehir İlçe Başkanı Serhat Demirtaş, tecridin sadece Kürt halkının değil, Alevilerin, kadınların, gençlerin hayatlarını etkileyen bir yerde durduğunu söyledi; "Tecritle mücadele etme yükü tutsakların üzerinde kaldı, bu yükü muhalefet olarak omuzlamamız gerek" dedi.
 
Tecridin insanlık suçu olduğunu söyleyen Divriği Kültür Derneği Genel Başkanı Cafer Yıldız, demokrasinin herkese gerekli olduğunu kaydetti.
 
İkinci grupta yer alan açlık grevindeki ESP, SKM ve SGDF üyeleri, eylemlerini üçüncü gruba devretti.