22 Eylül 2024 Pazar

Açlık grevi yapan tutsaklar üzerindeki baskı arttı

Urfa T Tipi Cezaevi'nde tecride karşı açlık grevi yapan tutsaklar hakkında soruşturma başlatılıp, bazıları sürgün sevke maruz kalırken, Elazığ Cezaevi'nde de 9 PKK'li tutsak süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.
PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin son bulması talebiyle cezaevlerinde başlatılan 10 günlük süresiz -dönüşümlü açlık grevi 3'üncü grup ile devam ediyor. Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde 3'üncü grupta Hüseyin Kara, Lokman Ayebe, Ahmet Aygün, Hakim Oğurlu, Hasan Kılıç, Ali Ercan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi çalışanı Mustafa Göktaş yer alıyor. Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi'de bulunan tutuklulara grevi sürdürdükleri her gün için ayrı bir disiplin soruşturması açıldı.
 
Urfa 2 Nolu T Tipi Kadın Cezaevi'ndeki kadın tutsaklardan 12'si de dönüşümlü açlık grevinde. Kadın tutsakların tutulduğu C -7 ve C-8 koğuşlarının birleştirilirken, 10 kişilik olan koğuşta 21 kişi kalıyor.  Tutsaklara ayakta sayım dayıtılırken, günde sadeve 2 saat su veriliyor. Revire çıkan tutsaklara da "plastik kelepçeli muayene" dayatılıyor. Bunu kabul etmeyenlerin tedavisi yapılmıyor. 
 
ELAZIĞ CEZAEVİ'NDE 9 TUTSAK SÜRESİZ DÖNÜŞÜMSÜZ AÇLIK GREVİNDE
 
Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan 3 tutsak daha süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu. 
 
17 Aralık’ta süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını aileleri aracılığıyla açıklayan tutsaklar Metin Serhat, Musa Candemir ve Harun Alkan, eylemlerini sonuç alınıncaya kadar sürdüreceklerini söyledi. 
 
Elazığ Kadın Cezaevi’nde Emine İnan, Sevim Ekin, Gülistan Seçkin, Remziye Karadağ, Kader Peker ve Zeynep Turan’ın aynı amaçla 2 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi ise 48’inci gününe girdi. Tutuklu kadınlarda kilo kaybının hızla ilerlediği ve cezaevinin ihtiyaçlarını karşılamadığı belirtildi. 
 
Elazığ 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan tutsaklar gruplar halinde 27 Kasım’dan bu yana 10’ar gün şeklinde sürdürdüğü süresiz-dönüşümlü açlık grevi de devam ediyor. Açlık grevini 17 Aralık’ta devralan üçüncü grubun eylemi üçüncü gününe girdi.