23 Eylül 2024 Pazartesi

Açlık grevi eylemiyle dayanışma nöbeti ikinci gününde

HDP İl binasında milletvekillerinin sürdürdüğü açlık grevi eylemiyle dayanışmak amacıyla başlatılan nöbet eyleminin ikinci gününde konuşan Barış Anneleri Meclisi üyesi Kudret Eryılmaz, Emine Erdoğan'a seslenerek, "Gözlerini aç, bu annelerin halini gör" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dersim Dağ'ın 3 Mart'ta, Tayip Temel ve Murat Sarısaç'ın 8 Mart'ta HDP Diyarbakır İl binasında başlattığı açlık grevi devam ediyor. HDP'lilerle dayanışma için dün 150 kişinin katılımıyla başlatılan nöbet ikinci gününde devam ediyor.
 
Nöbet eyleminin ikinci gününde aralarında siyasetçilerin de bulunduğu 100'ü aşkın tutuklu yakını ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri, açlık grevi eyleminin sürdürüldüğü Vedat Aydın Konferans Salonu'nda nöbet eylemine başladı. Nöbet eyleminde olan tutuklu yakınları burada bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Barış Anneleri Meclisi üyesi Kudret Eryılmaz, Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi eylemlerinin tüm cezaevlerine yayıldığını hatırlatarak, "Bu direniş amacına ulaşacaktır. Ben de bir tutuklu annesiyim. Çocuklarımız üzerinde devam eden zulüm ve baskıya karşı buradayız. Çocuklarımızın yanındayız" dedi.
 
EMİNE ERDOĞAN'A SESLENDİ: GÖZLERİNİ AÇ
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a seslenen anne Eryılmaz, "Ben bir anne olarak Adalet Bakanı'na çağrıda bulunuyorum; bir an önce Sayın Öcalan üzerindeki tecrit sonlandırılsın. Cezaevlerinden şehadet haberleri gelmesin. İnsanım diyen herkes harekete geçmelidir. Biz anneyiz, annelerin yüreği yanmasın. Çocuklarımızı yaşasınlar diye büyüttük, zindanlarda ölsün diye büyütmedik. Emine Erdoğan da bir anne. Bir saat çocuğunu görmesen, ne yaparsın. Gözlerini aç, bu annelerin halini gör. Eğer anne isen bir an önce tecrit sonlandırılsın, çocuklarımız özgürleşsin. Artık kritik bir aşamaya geldi, cezaevlerinden şehadet haberleri gelmesin" diye konuştu.
 
'BU DİRENİŞ TARİHE BİR DESTAN OLARAK GEÇİYOR'
 
Açlık grevinde olan HDP milletvekili Tayip Temel ise eylemlerinin başarıyla sonuçlanacağını ifade ederek, "Annelerimiz iki gündür kötü haberler alınmaması için hassasiyetle vicdanlara çağrıda bulunuyor. Leyla Güven öncülüğünde başlatılan ve binlerce tutsağın katılımıyla sürdürülen bu direniş, tarihe bir destan olarak geçiyor. Annelerimize söz veriyoruz; bu direniş zafere ulaşacaktır. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkacaktır, barış ve çözüm sesi tüm dünyaya yayılacak" dedi. Kürt halkının açlık grevi eylemlerine karşı duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Temel, "Newroz ruhuyla zindan direnişine sahip çıkalım. Vicdanlar, Leyla Güven ve tutsakların çığlığını duymalıdır. Bu talep haklı ve hukuki bir talep olduğu için zafere ulaşacaktır" şeklinde konuştu.
 
'KÜRT HALKI KORKUYU YIKMIŞTIR'
 
Açlık grevi eylemlerine yönelik baskılara dikkat çeken Temel, şunları söyledi: "Baskılarla direnişi yok etmeye çalışsalar da, sokaklardan ses çıkmalarını engelleseler de il binalarımız basılarak bu eylem bastırılmak istense de bu salondaki görüntüyle Kürt halkı korkuyu yıkmıştır. Bu ses özgürlük sesidir. Baskılarla bu ses bastırılamaz. Özgürlük direniş ile sağlanır. Annelerimize bir kez daha dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Newroz bu direnişin yükselmesine vesile olmalıdır. Bütün halkımızı zindanların sesini yükseltmeye çağırıyoruz."
 
Açıklama "Bijî berxwedana zindanan" sloganları ile sona erdi.