22 Eylül 2024 Pazar

Açıklama yapmak isteyen LGBTİ+'lara işkence

Yükselen homofobi ve transfobiye karşı Süreyya Operası önünde açıklama yapmak isteyen LGBTİ+'lara polis saldırdı, abluka içinde uzun süre işkence uygulandı. LGBTİ+'ların gözaltında olduğu sırada ise "Herkese izinli alanlar translara mı yasak? Gözaltılar serbest bırakılsın" kuşlaması yapıldı.

10. İstanbul Trans Onur Haftası Komitesinin, başta Yeniden Refah Partisi olmak üzere seçim sürecinde artan homofobi ve transfobiye karşı "Sizden korkmuyoruz" şiarıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına polis saldırdı, LGBTİ+'lar işkenceyle gözaltına alındı; işkence gözaltında da sürdü.

Kadıköy Kaymakamlığı yapılacak eylemi "toplumda infial uyandıracağı, milli, vicdani ve insani değerlere dokunacağı, iç barışı tehdit edebileceği" iddiasıyla yasaklarken, LGBTİ+'ların abluka içinde işkence görmesine Kadıköy'de bulunan çok sayıda kişi tepki gösterdi. LGBTİ+'larla dayanışma sloganı atan çok sayıda kişi, polisin işkenceci olduğunu, söz konusu alanlar herkese açıkken neden LGBTi+'lara yasaklandığını sordu.

Süreyya Operası önünde "Şehirleri rantınıza, Trans yaşamlarımızı nefretinize teslim etmeyeceğiz" pankartı açan LGBTİ+'lar basın uzaklaştırılarak ablukaya alındı. Polis ablukası içinde 7 kişi işkence gördü. Öte yandan avukatlar da darp edilerek uzaklaştırıldı.

KOMİTE: ARKADAŞLARIMIZ HAKKINDA İYİ HABERLERİMİZ YOK
Komite gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, 11 kişinin gözaltında olduğunu ağır işkecne gördüklerini duyurdu. Komite, "Bu acımasız şiddet ve keyfi gözaltılar, demokratik haklarımıza yönelik bir saldırıyı temsil ediyor. Yaşananlar, adaletin ve özgürlüğün zorunlu olduğu bir zamanda, daha fazla dayanışma ve mücadele çağrısı yapıyor."

Gözaltına alınanlardan bir kişi hariç herkesin serbest bırakıldığı belirtilirken, bir kişinin mevcutlu sevk ile gözaltında tutulmaya devam ettiği kaydedildi.

LGBTİ+'LAR İÇİN KUŞLAMA
Öte yandan gözaltıların ardından Kadıköy'de LGBTİ+'lar için kuşlama yapıldı. Kuşlamalarda, "Herkese izinli alanlar translara mı yasak? Gözaltılar serbest bırakılsın" yazdı.