1 Ekim 2024 Salı

Abdullah Ece'nin infazı ölmek üzereyken ertelendi

Tüm girişimlere rağmen tahliye edilmeyen ve hapishanede yaşamını yitiren 73 yaşındaki tutsak Abdullah Ece'nin katledilmesi İzmir'de protesto edildi. Abdullah Ece'nin yeğeni avukat Vedat Ece, yoğun bakıma alındığı bilgisinin aile ve avukatlarına verilmediğini söyledi. Amcası ölümün kıyısına geldikten sonra infazının ertelendiğini belirtti.

İzmir Kırıklar F Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen Abdullah Ece'nin tahliye edilmeyerek ölümüne neden olunmasına İzmir'de tepki gösterildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHG), Ege-Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği'nin (Ege TUHAY-DER) sıra çok sayıda kişinin kişinin katılımıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yapıldı.

ECE'NİN ÖLÜMÜNDEN DEVLET SORUMLU
ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Velat Zener yaptığı açıklamada, "AKP-MHP iktidarının uyguladığı mutlak ve hukuksuz yargılama ve tecrit politikaları neticesinde cezaevleri birer ölüm evine dönüşmüştür. Süreklileşen ihlaller, hücre cezaları, infaz yakmalar, fiziki-psikolojik saldırılar, tedavi edilmeyen hasta mahpuslara uygulanan tecrit, cezaevlerinde bir ölüme daha neden olmuştur" dedi.

Abdullah Ece'nin ölümünün birinci derecede sorumlusunun cezaevi idaresi, Cumhuriyet Başsavcılığı ve ilgili diğer yargı kurumları olmak üzere devlet olduğunu ifade eden Zener, "Abdullah Ece ve diğer tüm siyasi mahpuslara denetimli serbestlik uygulanmamakta, mahpusların infazları yakılmaktadır. Bu hukuksuz uygulama cezaevi idaresi kararları ile kanuna aykırı bir şekilde gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

'İKTİDARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'
Hasta tutsakların tahliye edilmediği gibi sağlık hakkının da tanınmadığına işaret eden Zener, "Siyasi mahpuslara uygulanan düşman ceza hukuku politikası ile mahpusların infazlarının yakılması, tedavi hakları ve dolayısı ile yaşam haklarının engellenmesi sebepleriyle cezaevlerinde her gün yeni ölüm haberleri almaktayız. Bu nedenle hasta mahpuslar Türkiye cezaevlerinde devlet eli ile ölüme sürüklenmektedir" dedi. İktidara hasta tutsakların tedavisi ve yaşam hakkı için çözüm çağrısında bulunan Zener, "Çözüm bulunmadıkça yaşanan her ölümlerden sorumlu olacaklarını bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Zener, suçun cezasızlık politikası ile ödüllendirilmemesi için yargı sürecini sonuna kadar takip edeceklerini vurguladı.

YOĞUN BAKIMA ALINDI AİLE VE AVUKATLARA BİLGİ VERİLMEDİ 
ÖHD İstanbul yöneticisi ve Abdullah Ece'nin yeğeni Vedat Ece, amcasının yanı sıra pek çok hasta tutsağın dosyasını takip ettiği bilgisini verdi. Hasta tutsakların göz göre göre ölüme sürüklendiğini vurgulayan Ece, yoğun bakıma alındığı halde aile ve avukatlara bilgi verilmediğini söyledi.

'İNFAZI ÖLÜMÜN KIYISINA GELİNCE ERTELENDİ'
Amcasının infazının ölümün kıyısına geldikten sonra ertelendiğini söyleyen Ece, cezaevi yönetiminin ailesini arayarak, "Sizin tutuklunuzun infazı ertelendi" dediğini aktardı. Ece, "Bu mudur hukuk? Gerçekleri aileden, avukattan saklamak hukuk mudur. Soruyorum hangi güce dayanarak bunları yapıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

Çok sayıda hasta tutsağın ileri yaşına rağmen hapishanelerde tutulduğunu belirten Ece, "Hiçbir güç sonsuz değildir. Bu hukuksuzluktan vazgeçin. Şu an binlerce hasta tutuklu ölüme terk edilmiş durumda. Yapılanlar suçtur. Bu yanlışlardan dönme şansınız var. Bu suçlardan vazgeçin, daha çok suça bulaşmayın. Yarın öbür yün kimin hangi gerekçeyle cezaevine gireceğini bilemeyiz. İlerisi için çocuklarınız için adalete dönün" çağrısında bulundu.