24 Eylül 2024 Salı

ABD'de Kristof Kolomb'un heykeli yıkıldı

ABD'nin Baltimore şehrinde ırkçılık karşıtı eylemde Kristof Kolomb'un heykeli yıkılarak suya atıldı.

ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinden sonra başlayıp, ABD ve Avrupa ülkelerinde ırkçılık ve sömürgecilik karşıtı boyut kazanan eylemler sürüyor. Eylemciler bir çok noktada ırkçı veya sömürgeci tarihsel kişiliklerin ve köle sahiplerinin heykellerini hedef almaya devam ediyor.

Eylemciler, son olarak ABD'nin Baltimore şehrinde bulunan Kristof Kolomb'a ait heykeli yıktı. Eylemciler heykelin boynuna doladıkları bir halat vasıtasıyla heykeli kaidesinden indirdi ve daha sonra da heykeli Inner Harbor'dan suya attı.

Kanada'nın Montreal kentinde ise eylemciler Kanada'nın ilk başbakanı olan John A. Macdonald'a ait bir heykeli hedef aldı. Macdonald düşmeli (#MacdonaldMustFall) sloganıyla kampanya yürüten eylemciler heykeli spreyle boyadı. Eylemciler internette yayınladıkları bildiride şu ifadeleri kullandılar: "John A. Macdonald beyaz üstünlüğü yanlısıydı. Yerli halkların soykırımına, acımasız konut okulları sisteminin oluşturulması ve yerli kültürleri ve gelenekleri yok etmek için diğer önlemlerle doğrudan katkıda bulundu. Kanada'daki beyaz olmayan azınlık gruplarına karşı ırkçı ve düşmanca tavır aldı ve açıkça 'Aryan' Kanada'nın korunmasını destekledi. Çin kökenli insanları dışlamak için yasalar çıkardı."