23 Eylül 2024 Pazartesi

ABD, Türkiye'nin İHA anlaşmasını durdurdu

ABD, 9 Ekim'de Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları nedeniyle iki ülke arasında insansız hava araçlarına (İHA) ilişkin gizli istihbarat programını durdurduğunu açıkladı.

Reuters ajansının 4 ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Washington, Türkiye'nin yıllardır PKK operasyonlarında faydalandığı gizli bir askeri istihbarat işbirliği programını geçen yıl süresiz olarak askıya aldı. Yetkililer bu kararın 9 Ekim'de Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları nedeniyle alındığını söyledi. Reuters da bu durumun, harekat nedeniyle iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerin ne denli zarar gördüğünü gösterdiğini yazdı. 

Reuters'a konuşan ve kimliklerinin gizli kalmasını talep eden ABD'li yetkililer durdurulan anlaşma kapsamında Adana'daki İncirlik Üssü'nden havalanan İHA'ların PKK'lilerin takibi ve tespitinde kullanıldığını söyledi.

​Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü ise "Türkiye'nin PKK ile savaşını onlarca yıldır destekliyoruz. Politikamız gereği bu tür operasyonel konularla ilgili açıklama yapmıyoruz" dedi.

Haberde ayrıca, Türkiye'den bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin konuyla ilgili açıklama yapmadığı ancak başka bir Türk yetkilinin söz konusu programın askıya alındığını doğruladığı bilgisine yer verildi.