19 Eylül 2024 Perşembe

AB, tek kullanımlık plastikleri yasaklamayı planlıyor

Avrupa Birliği, doğal yaşamı korumak için tek kullanımlık plastiklere yasak getirmeyi teklif etti. Yasaklanacaklar arasında kulak çubukları, pipetler ve plastik çatal, kaşık ve bıçaklar da var.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, plastik atıklarla mücadele için plastik tabak, çatal, bıçak ve pipet, ambalaj gibi tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı öneren plan taslağını açıkladı.
 
AB'nin plastik yasakları için hazırladığı yol haritasında plastik şişelerin tamamının 2025 yılına kadar geri dönüşüm için toplanması da var.
 
Taslakta yasaklanması planlanan tek kullanımlık plastikler arasında plastik çatal bıçaklar, kulak çubukları, pipetler dahil pek çok "gereksiz" plastik çeşidi yer alıyor.
 
AB taslağının kabul edilmesi için ilk etapta 28 üye ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Ardından Avrupa Parlamentosu'na (AP) sunulacak tasarı buradan da geçerse plastik kullanımına karşı bir "devrim" başlatılabileceği düşünülüyor.
 
Plana göre yasak şunları sağlayacak:
-3.4 milyon ton karbon emisyonundan kurtulmak.
-2030 yılına kadar 22 milyar Euro'ya denk gelecek çevre zararını önlemek.
-Tüketicilerin 6.5 milyar Euro tasarruf etmesini sağlamak.
 
AB Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans basına yaptığı açıklamada "Plastik atıklar şüphe götürmeksizin Avrupalılar için biran önce harekete geçilmesi gereken büyük bir problem" dedi.
 
Açıklamada şu ifadelede yer verildi:
"Bugün teklim edilen şey tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması, onları çevreci alternatifleriyle değiştireceğiz, bu sayede insanlar bu ürünlerden tamamen uzak kalmayacak.
 
"Bu öğelerin bazılarını yasaklayacağız ve onları daha temiz alternatiflerle değiştireceğiz, böylece insanlar favori ürünlerini kullanmaya devam edebilir."
 
AB'nin önerileri özellikle fast food tüketimi sırasında kullanılan plastik pipetlerden başlayarak, tek kullanımlık gıda kapları, yemek gereçleri gibi plastikleri kapsıyor.
 
Planın bütün AB üyeleri tarafından onaylanması halinde, üye ülkelerin hepsi bu plastiklerin kullanımını kademeli olarak azaltarak tamamen yasaklamakla yükümlü olacak.
 
Eğitim konusunda da her üye ülke halkın bilinçlenmesi için plastik atıkların çevreye zararları konusunda adımlar atacak.
 
Öte yandan üreticiler de tek kullanımlık plastik ürünler yerine sürdürülebilir malzemelerden üretim yapma konusunda teşvik edilecek.