23 Eylül 2024 Pazartesi

99. Suruç oturumu: Müslüm Koyun'a özgürlük

99. ay oturumu gerçekleştiren Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamının asıl sorumluları yargılanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Suruç için adalet arayışçıları, 33'lerin yoldaşı SGDF MYK üyesi Müslüm Koyun'un 24 Ekim'de görülecek duruşmasına çağırdı.

Barbar IŞİD çetelerinin yakıp yıktığı Kobanê'yi yeniden inşa için çıktıkları yolda Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezinde ölümsüzleşen 33 düş yolcusu bir kez daha Kadıköy'de anıldı. Katledilişlerinin 99. ayında Suruç şehitlerinin isimleri Halitağa Caddesinde yankılandı, katillerden hesap sorulacağının sözü yinelendi.

ASIL SORUMLULAR KORUNMAK İSTENİYOR
Devlet-IŞİD-MİT ortaklığıyla gerçekleşen bu katliamın failleri de yine devlet-yargı eliyle korunuyor. İstihbarata rağmen canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz, gözaltına alıp aynı gün serbest bırakıldı. Yıllardır süren davada tüm sorumluluk Ankara katliamı davasından tutuklu Yakup Şahin'e yıkılarak dosyanın kapatılması istendi. Ancak ailelerin, avukatların ve Suruç için adalet mücadelesi yürüyenlerin ısrarı sonucu dava firari sanıklar yönünden devam ediyor.

33'LERİN YOLDAŞLARI SELAMLANDI 
Bu ayki oturumda sadece Suruç için değil Diyarbakır, Ankara, Sultanahmet başta olmak üzere devlet eliyle gerçekleşen katliamlar için adalet mücadelesinin süreceğinin altı çizilirken, tahliye edilen Suruç Aileleri İnisiyatifi'nden Emrah Topaloğlu, ESP Eş Genel Başkanı ve Suruç tanığı Şahin Tümüklü başta olmak üzere 33'lerin yoldaşları selamlandı.

'MÜSLÜM KOYUN'A ÖZGÜRLÜK'
"Kalplerimiz adalet için atsın" pankartıyla düzenlenen eylemde Suruç şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Bu ayki oturuma ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar, İHD, gençlik örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. 99. ayın basın metnini Suruç yaralılarından Koray Türkay okudu.

Türkay, 6 aydır Eskişehir H tipi Hapishanesinde tecrit işkencesine maruz kalan SGDF MYK üyesi Müslüm Koyun'u hatırlattı ve "Müslüm'ün tutuklanma gerekçelerinden biri de Suruç. 33'leri mezarı başında anmak, Polen Gençlik Kültür Evi'nin emekçiliğini yapmak. Suruç İçin Adalet önlüğü giymek. Müslüm'ün 24 Ekim'de Eskişehir'de ikinci davası görülecek. Tüm adalet arayışçılarını bu davaya katılmaya çağırıyoruz. IŞİD katillerini yargılamayanlar, IŞİD'le işbirliği yapanlar, 33'lerin yoldaşlarını yargılıyor. Baskılarınız, gözaltında işkenceleriniz, tutuklamalarınız 33 Düş Yolcusu'nu anmaya engel değil. 33'lerin izinden gitmeye devam edeceğiz. Müslüm Koyun'a özgürlük" dedi.

AV. GÜLHAN KAYA'NIN DAVASINA ÇAĞRI 
Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Gülhan Kaya'nın ilk duruşmasının 9 Kasım'da İstanbul Adliyesinde görüleceğini duyuran, Türkay, "Avukatımız Gülhan Kaya'ya ve tüm adalet arayışçılarına özgürlük istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'KATLİAMIN FAİLLERİ YARGILANANA DEK MÜCADELE EDECEĞİZ'
Türkay, 99 aydır adalet mücadelesinin konusu olan şu talepleri yineledi: "Tutuklu bulunan Suruç ailelerimiz, yaralılarımız ve avukatlarımız serbest bırakılsın. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, '7 Haziran-1 Kasım arasında nelerin yaşandığını' anlatsın. Kırmızı bültenle arandığı dönemde Ankara'da 5 yıldızlı otelde MİT görevlileriyle görüşen İlhami Bali'nin neden yakalanmadığı açıklansın. Mahkeme salonlarında adil yargılama talebini istedikleri için haklarında soruşturma açılanların soruşturmaları iptal edilsin. Katliam öncesi ve sonrasına ilişkin görüntüler dava dosyasına üç buçuk yıl sonra eklenirken, görüntülerde katliam sonrasına ilişkin 5 saatlik kısmın kesildiği ortaya çıkmıştı. Eksik görüntülerle ilgili bugüne kadar bir işlem yapılmadı. Bu görüntüler katliamın aydınlatılması için inceelnsin. Canlı Bomba Abdurrahman Alagöz'e katliam öncesi kimlik kontrolü yapan Suruç Emniyeti neden işlem yapmadığı araştırılsın. Birbiriyle bağlantılı olan Diyarbakır, Ankara ve Suruç katliamları başta olmak üzere IŞİD katliamları dosyaları birleştirilsin. Bu taleplerimizi her yerde dile getirmeye, Suruç katliamının failleri yargılanana kadar adalet mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz."

SURUÇ ŞEHİTLERİ YAŞIYOR 
Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma eylemine geçildi. 99. ay oturumu Suruç şehitlerinin isimlerinin sayılması ve "Yaşıyor" haykırışıyla sona erdi.

Eylemde sık sık, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.