1 Ekim 2024 Salı

80 yaşındaki yüzde 52 engelli Özer için 'ev hapsi' başvurusu reddedildi

 "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla tutuklanan 80 yaşındaki Makbule Özer'in cezasının ev hapsine dönüştürülmesi için daha önce yapılan başvuruların reddedildiği ortaya çıktı.

Van'ın Edremit ilçesinde 80 yaşındaki Makbule Özer ile 79 yaşındaki eşi Hadi Özer, 24 Temmuz 2018 tarihinde evlerine yapılan polis baskınında çocuklarıyla birlikte gözaltına alınmıştı. Makbule ve Hadi Özer hakkında yürütülen soruşturma sonucunda "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla dava açıldı. Yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 13 ay hapis cezası üst mahkemece onandı. Makbule ve Hadi, dün tutuklanarak hapishaneye gönderildi.

Makbule ve Hadi Özer'e verilen ceza sonrası 15 Nisan tarihinde Avukat Dilan Kunt Ayan'ın Makbule Özer'in cezanın konutta infazı için Van İnfaz Hakimliği'ne yaptığı başvurunun "yasal şartların oluşmadığı" gerekçesiyle reddedildiği ortaya çıktı. Jinnews'te yer alan habere göre  Avukat Ayan'ın, başvuruda müvekkili Makbule hakkında verilen 1 yıl 13 ay hapis cezası 23 Şubat 2022 tarihinde onandığı, müvekkilinin yüzde 52 oranında engeli olduğuna dikkat çekti.

Av. Ayan dilekçesinde şunları ifade etti: "80 yaşında ve yüzde 52 engeli bulunan bir kadın olan müvekkilim kişisel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamamakta, ailesi ile birlikte kaldığı konutta çocukları tarafından günlük ihtiyaçları karşılanmaktadır. Cezasının cezaevinde infaz edilmesi infaz kanunun cezaların infazından beklenen hiçbir amaca hizmet etmeyecektir. Bu durum müvekkilimi günlük kişisel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak duruma getirecektir. Bu nedenle müvekkilim hükmedilen hapis cezasının konutta infazı için gerekli koşulları sağlamaktadır. Açıklanan nedenlerle müvekkil hakkında kesinleşen cezanın infazı için konutta infaz uygulanması için gerekli şartları sağlayan müvekkilin konutta infaz edilmesine karar verilmesi hususunda talepte bulunuyor."

Başvuruyu değerlendiren Van İnfaz Hakimliği, yasal şartların oluşmadığını iddia ederek tüm talepleri reddetti.