30 Eylül 2024 Pazartesi

'80 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler serbest bırakılsın'

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde, 80 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler'in serbest bırakılmasını istedi.

İHD İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklara özgürlük" şiarıyla Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Bu haftaki eylemde hasta tutsak Sıddık Güler'in özgürlüğü istendi.

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şubesi yönetici Caner Canlı, 80 yaşındaki Sıddık Güler ağır hasta tutsak olduğunu söyledi. Canlı, "1994 yılında tutuklanmış, tutukluluğundan bu yana birçok hapishaneye sevk edilmiş, şu an İskenderun T Tipi Hapishanesi'nde bulunmaktadır. Kalp, hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması, dizlerinde morluklar bulunmaktadır ve tekerlekli sandalye kullanmaktadır. Tek başına yaşamını sürdürememektedir. Bundan dolayı Kandıra F Tipi 2 Nolu Hapishanesi'nde bulunan oğlu Habip Güler babasının yanına sevk istemiş ama reddedilmiştir" diye belirtti.

İHD İskenderun Şubesi avukatlarından Mehtap Sert'in aktardığı bilgileri paylaşan Canlı, "Kalp rahatsızlığı için düzenli ilaç aldığı, tekerlekli sandalyede yaşadığını, zaman zaman ayağa kalkmaya çalıştığını ama hem yaşından hem de hastalığından kaynaklı dik duramadığını, önceki hafta yaptığı görüşmede Sıddık Güler'in düştüğünü öğrendiğini bildirmiştir. Ayakta duramamasının neden kaynaklandığı, detaylı bir araştırma yapılmadığı için bilinememektedir, dolayısıyla teşhis konulmamıştır. Sıddık Güler için tutukluluğa itiraz edilmiş ama reddedilmiştir" diye kaydetti.

Canlı, "80 yaşında ve birçok hastalıkları bulunan, kendi başına yaşamını sürdüremeyen bir hasta mahpus pandemide, risk grubunda olmasına rağmen neden hapishanede tutulur? Üstelik pandemi gerekçesi ile birçok mahpusu bırakmışken politik mahpuslar, niçin hapiste tutulur? Vatandaşa yaklaşımın eşitsizliği buradan anlaşılmaktadır" dedi.