1 Ekim 2024 Salı

766 alanın delik deşik edilmesi Meclis gündeminde

Türkiye'de 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanda maden arama ve işletme ihalesini Meclis'e taşıyan HDP Urfa Milletvekili Öcalan, soru önergesi verdi ve Meclis Araştırması istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Enerji Bakanlığı'na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nde (MEPAG) 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan maden arama ve işletme ihalelerine ilişkin Meclis Araştırması ve soru önergesi verdi.

2004 yılında Maden Yasası'nın değiştirilmesi ardından bir bütün olarak yapılan saldırılarla ekolojik sistemin adeta yok edildiğini belirten Öcalan, ihaleye açılan sahalarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceğinin belirsiz olduğu gibi mera mı, orman mı, tarım alanı mı, doğal ya da arkeolojik sit alanları veya su havzaları olup olmadıkları hakkında hiçbir bilgi bulunmadığını kaydetti. 

'MERA VE ORMAN EKOSİSTEMLERİNİN PARAMPARÇA EDİLECEK'
Öcalan, Araştırma Önergesi için sunduğu gerekçede şu ifadelere yer verdi: "Bu tür ihalelerin son yıllarda hızla artması ve Türkiye'nin her tarafından birer maden ocağına dönüşüyor olmasını sorgulamak gerekmektedir. Mera ve orman ekosistemlerinin paramparça edilmesi demek, orada yaşayan yaban hayatını yerinden etmek, bitki ve ağaçların gelişimini olumsuz etkilemek, alanları erozyon ve toprak kaymasına açık hale getirmek demektir. 

'BÜTÜN TOPLUMU KUCAKLAYACAK BİR MÜCADELE YÜRÜTÜLMELİ'
"Türkiye'de mera ve orman ekosistemleri ile tarım alanlarının gördüğü ve göreceği bu zararı ve karşı karşıya olduğu bu büyük tehdidi görmezden gelerek bu tür 'kaba' madencilik çalışmalarına devam edilemeyeceği çok açıktır. Doğayı ve kültürü yok ederek, gıda güvenliğini riske atacak, insanları işsiz bırakıp, yerinden yurdundan edecek bu büyük tehdit, iktidarın yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanmaktadır. İktidarı bu yanlış politikalardan vazgeçirmek için bu büyük yanlışın henüz daha başında, maden sahalarının ihale aşamasında ortaya konacak mücadelenin, bütün toplumu kucaklayacak şekilde yapılması zorunludur."

Öte yandan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez"e de şu soruları yöneltti:

"İhaleye açılan maden sahaların mera mı, orman mı, tarım alanı mı, doğal ya da arkeolojik SİT alanları ya da su havzaları olup olmadıkları hakkında herhangi bir bilgiye yer verilmemesinin nedeni nedir? Söz konusu ihalenin olacağı sahada orman, tarım, sit alanı var mıdır?
Bahsedilen bölgelerde hangi madenlerin aranacağı neden belirlenmemiştir?
İhaleye açılan yerlerde yaşayan halkın, STK"ların ve çevre örgütlerinin görüşüne başvuruldu mu?
İhaleye açılan yerlerde aranacak olan maden ile ilgili daha önce herhangi bir etüd çalışması yapılmış mıdır?
Türkiye"nin yüz ölçümünün yüzde 1,14"ünü kapsayacak şekilde bir ihalenin bir defada yapılmasının gerekçesi nedir?"