23 Eylül 2024 Pazartesi

'743 bebek anneleri ile birlikte cezalandırılıyor'

İkiz bebekleriyle tutsak edilen Filiz Karaoğlan ve tutsak anneler için farklı çözümler bulunmasını talep eden İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, hapishanelerde 743 çocuğun anneleri ile bitlikte cezaevlerinde tutsak olduğu bilgisini paylaştı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, hapishanelerdeki kadınlar ve Muş Patnos L Tipi Hapishanesi'ndeki ikiz bebekleriyle tutsak edilen Filiz Karaoğlan'ın durumuna dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi.
 
Şube binasında gerçekleşen basın toplantısında basın metnini İHD yönetiminden Cemile Karakaya okudu. Hapishanelerin bir ülkenin aynası olduğunu kaydeden Karakaya, şu an 743 bebeğin anneleriyle birlikte cezalandırıldığını söyledi. Karakaya, "Hapishanelerde 260 bin kişiden 199 bini hükümlü, 58 bini tutuklu, bunlardan 10 bini kadın, İHD tespitlerine göre, Türkiye hapishanelerinde 18 yaşından küçük üç bin çocuk var. Bunlardan 743'ü 0-6 yaş grubunda, 37'si ise altı aylıktan daha küçük ve toplam hamile kadın sayısı ise 35" diye belirtti.
 
Ağrı'da 2015 yılında katıldığı bir basın açıklaması nedeni ile 4 yıl 2 ay hepis cezasına çarptırılan Filiz Karaoğlan'ın ikiz bebekleri ile 2 ayı geçkin bir süredir Patnos L Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunduğunu hatırlatan Karakaya, prematüre olarak dünyaya gelen ve şu an 7,5 aylık olan ikiz bebeklerin cezaevi idaresi tarafından sağlanan ek gıdalarla takviye aldığını, ancak bunların hazır besinler olduğu için bebeklerin gelişimine uygun olmadığını dile getirdi. Karakaya "Bebeklerin sindirim sistemlerine uygun taze besinlere ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Bunun dışında iklim koşulları, koğuşlardaki ağır nem, hapishanedeki ısıtma sistemlerinin ve temiz hava sahasının yetersizliği de kolay hastalanmalarına sebep olmaktadır. Koğuşların kapasitelerinden fazla mahpus barındırması, koğuşta halı ve benzeri yumuşak zemin olmaması, bebeklerin tüm zamanlarını annelerinin ranzasında geçirmeleri sonucunu getirmektedir; ayrıca yeşil alanın olmadığı hapishanelerde kalan çocuklar doğa ile tanışamamaktadırlar" ifadelerini kullandı.
 
Karakaya, kimi hapishanelerde açılan kreşlere kreş çağına gelmemiş çocukların kabul edilmemesi nedeniyle doğan çocukların ilk yılları koğuş içerisinde zor şartlarda geçtiğini aktardı. Mevzuattaki düzenlemelerin çocuğun üstün yararı gözetilmeden oluşturulduğunu belirten Karakaya, "Çocukların hapishanede kalmaları, gelişimleri açısından olumsuzdur. Annelerinin yanında olmaları güven duygusu gelişimi için tercih edilir bir şeydir. Fakat içinde bulundukları ortam gelişimleri açısından yetersizdir. Bu anlamda çocukların hapishanede olması, gelişim hakkının ihlali anlamına geliyor. Filiz Karaoğlan için mahkeme kararında verilen cezaya ek bir cezalandırma olarak ikiz bebekleri Nazlı Zilan ve Şiyar Faik da mahpus yaşamı sürdürmektedir" diye vurguladı.
 
Filiz Karaoğlan'ın ve hapishanelerdeki bebekleri ile yaşamını sürdüren tüm annelerin, infaz erteleme kanunundan maksimum şekilde yararlanması, hapis cezasının alternatiflerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Karakaya, cezanın konutta infazına karar verilmesi gerektiğini önerdi. Karakaya, Adalet Bakanlığı'nın meslek elemanları, demokratik kitle örgütleri ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çözüm üretmelerini talep etti.