23 Eylül 2024 Pazartesi

7. Yaşam Nöbeti: Cinsiyetçi politikalarınızı tolere etmeyeceğiz

Yaşam Nöbeti'nin 7.'sini düzenleyen Mersin Kadın Platformu, eşit yurttaşlık hakkına ve yaşamlarına kast eden zihniyeti ve cinsiyetçi politikaları tolere etmeyeceklerinin altını çizdi. 

Mersin Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" şiarıyla düzenlediği Yaşam Nöbeti'nin 7.'sinde, sözleşmeden çekilme kararının duyurulmasının ardından 22 kadının katledildiğine dikkat çekti. 

Özgecan Aslan Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın salgın döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın "tolere edilebilir" düzeyde olduğu sözlerine tepki gösterdi. Basın metnini okuyan Ceren İnan bu açıklamanın kadın düşmanı politikaların yansıması olduğunu belirtti. İnan, "Derya Yanık bu açıklamayı pek tabii ki bir hukukçu ve bir kadın olarak yapmıyor. İktidarın cinsiyetçi, homofobik ve kadın düşmanı zihniyetinin aktarıcısı olarak yapıyor. Biz kadınların bu zihniyetle mücadelesi büyüyerek devam edecek. Eşit yurttaşlık hakkımıza ve yaşamlarımıza kast eden bu zihniyeti tabii ki tolere etmeyeceğiz ve sizin tolere etmenize de izin vermeyeceğiz. Hakkımızı helal etmediğimiz gibi, cinsiyetçi politikalarınızı da tolere etmiyoruz!" dedi.

Çete lideri Sedat Peker'in yayınladığı videolarla iktidarın kirli mafya ilişkilerinin yeniden ortalığa saçıldığını belirten İnan, şöyle devam etti: "Oysa biz iktidarın bir suç örgütü gibi davrandığını defalarca sokaklarda işaret etmiştik. Bu suç ittifakının sürdürdüğü kavganın merkezinde ise yine kadın düşmanlığı yer alıyor. Kadınların bedenleri üzerinden cinsiyetçi bir dille kavga sürerken tekrar tekrar suç işleniyor. Çekin kirli ellerinizi bedenlerimizden, yaşamlarımızdan. Hayatlarımızı kirli pazarlıklarınızın konusu yapmanıza izin vermeyeceğiz."

kadınlar açıklamanın ardından, üzerinde homofobi, cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı, erkek şiddeti yazan balonları patlatarak iktidarın cinsiyetçi politikalarını tolere etmeyeceklerini vurguladılar.