1 Ekim 2024 Salı

7 gardiyanın saldırısına uğrayan Cüneyt Gül avukatlarıyla görüştürülmüyor

Disiplin cezaları nedeniyle şartlı tahliyesine izin verilmeyen siyasi tutsak Cüneyt Gül'ün avukatlarıyla görüşmesi engelleniyor.

Bandırma 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde idarenin keyfi disiplin soruşturmaları nedeniyle şartlı tahliye kararı iptal edilen siyasi tutsak Cüneyt Gül'e yapılan işkence Meclis gündemine getirildi.

Cüneyt Gül, Bandırma 1 No.lu T Tipi Kapalı Hapishanesi idaresinin çeşitli gerekçelerle verdiği disiplin soruşturmaları nedeniyle şartlı tahliyesi iptal edildi. Gül, Isparta E Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edildi. Pandemi döneminde yaşanan sürgün nedeniyle karantina koğuşunda 15 gün tutulması gerekirken 21 gün tutuldu. Sonradan gittiği 4 kişilik koğuşta, ayakta sayım dayatmasına maruz kaldı. Dayatmayı kabul etmeyen Gül, 7 havalandırmada 7 gardiyanın saldısına uğradı. Hakkında soruşturma açılan Gül, tek kişilik hücreye atıldı. 

Gül, hak ihlalleri ve işkence nedeniyle 6 Ağustos'tan itibaren başlattığı açlık grevini 13 Ağustos'ta sonlandırdı. Ancak bu kez de avukatı ile görüşmesi engellenmeye başladı.

Cüneyt Gül'ün uğradığı hak gasplarını Meclis'e taşıyan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması için şu soruları yöneltti: 

■ Cüneyt Gül'e, Isparta E Tipi Kapalı Cezaevinde, gardiyanlar tarafından işkence edilmiş midir? Bu saldırıyı gerçekleştiren gardiyanlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa, nedeni nedir? 

Cüneyt Gül, karantina süresi olan 15 günün sonunda neden karantinadan çıkarılmamıştır? 21 gün tek kişilik koğuşta karantinada tutulmasının sebebi nedir?

■ Prosedür ve disiplin teammülleri gereği her koşulda açık tutulması gereken asgari iletişim kanallarının kapatılması ile avukat görüşünün engellenmesinin hukuki dayanağı nedir?

■ CPT, Türkiye'deki cezaevlerinde kötü muamele ve işkence tespit etmiş ve Türkiye Hükümetini bunu sonlandırması için uyarmıştır. CPT'nin bu uyarısı dikkate alınmış mıdır? İşkence ve kötü muameleyi sonlandırmak için ne tür adımlar atılmıştır? Mahpuslara işkence ve kötü muamelede bulunan kişiler hakkında süren soruşturma mevcut mudur?