7 Ekim 2024 Pazartesi

6. yılında 'Beraber savunduk, beraber inşa ediyoruz' kampanyası

IŞİD'in barbarlığından kurtulmuş Kobanê ile dayanışmak isteyen SGDF'liler, aynı zamanda Rojava devrimine tanıklık etmeyi amaçlamışlardı. Ayrıca Kobanê yolunda birleşik gençlik hareketini yaratmak kampanyanın siyasi hedeflerinden biriydi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), "Beraber savunduk, beraber inşa ediyoruz" kampanyasının kararını 7. Genel Kurulu'nda aldı. Genel kurul, 4 Nisan 2015 tarihinde gençlik hareketinin tarihsel simgelerinden biri olan ODTÜ'de gerçekleşti. Gündemde devrimin güncelliği ve birleşik devrim vardı. Devrimci durumun yükselişine vurgu yapan SGDF, "Özgürlük sokakta, gününü devrime ayarla" sloganı etrafında, siyasi çalışmasının yönünü ilan etti.

7 Haziran seçim çalışmasında HDP gönüllüsü olarak aktif bir şekilde yer alan SGDF'liler, HDP'nin seçim zaferi için seferberlik halinde oldu. Özellikle Türkiye'de, HDP'nin, en geniş gençlik kitlesiyle buluşmasına öncülük ettiler. SGDF, kesin bir biçimde günlük devrimci çalışmanın dinamiği oldu.

Bu yoğun siyasal faaliyet içerisinde, "Beraber savunduk beraber inşa ediyoruz" kampanyasının hazırlıkları da ötelenmedi. Aksine sosyalist gençlik için bu kapsamlı politik kitle faaliyeti, yeniden inşa çalışmasının ön hazırlığı oldu. Kampanyanın ilk duyuruları da seçim sürecinde gerçekleşti. SGDF'liler çalışma yürüttükleri her yerde, kitleleri Kobanê'ye davet etti. Birleşik devrimin seçim zaferi kadar, Rojava'ya gitmenin ve devrime dokunmanın önemini anlattılar.

8 Haziran'dan itibaren kampanya çalışmasını yoğunlaştırdılar. Bu süre içerisinde "Kobanê'ye nasıl geçileceği, orada neler yapılabileceği, savaşın durumu, teknik hazırlıkların zorluğu" gibi bir dizi konu tartışıldı. Kolektif tartışmalar, sosyalist gençlerin iradesini büyüttü, birleştirdi.

DEVRİMCİ GENÇLİK HAREKETİNDE YENİ BİR YOL AÇMAK
IŞİD'in barbarlığından kurtulmuş Kobanê ile dayanışmak isteyen SGDF'liler, aynı zamanda Rojava devrimine tanıklık etmeyi amaçlamışlardı. Ayrıca Kobanê yolunda birleşik gençlik hareketini yaratmak kampanyanın siyasi hedeflerinden biriydi. Sosyalist gençlik için Kobanê'ye gitme kararı aynı zamanda devrimci gençlik hareketinde yeni bir yol açma arayışının ifadesi oldu. Gezi'nin direnişçileri olarak Rojava'ya bir köprü kurmak istiyorlardı.

"Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyası politik bakımdan olduğu kadar ideolojik olarak da devrimci niteliği yüksek bir çalışmaydı. Yaratılan devrimci değerlere bağlılığın, Kobanê'de dövüşen ve şehit düşen özgürlük savaşçılarına karşı sorumluluğun, bir devrimi yaşatma ve geliştirmenin gerekliliğine duyulan inancın ifadesiydi.

SGDF, Kobanê inşa çalışmaları için belirlenen süreyi her ne kadar 19-24 Temmuz 2015 tarihleri olarak duyurmuş olsa da, sosyalist gençlik için Kobanê'nin inşası uzun soluklu bir katılım ve dayanışma süreci olarak planlanmıştı. Bu anlamda Rojava devriminin yıldönümü olan 19 Temmuz'da başlayacak ve 24 Temmuz'da sona erecek olan zaman dilimi yalnızca Kobanê inşası için düşünülen başlangıç adımıydı. Bu bir haftalık sürecin ardından sosyalist gençlik inşa çalışmalarına ara vermeyecek, yaz ayları boyunca dönüşümlü gruplar halinde Kobanê'de kalarak inşa çalışmalarına devam edecekti.

SGDF'nin inşa kampanyası kapsamındaki çalışma programı, hem Kobanê'nin ihtiyaçları gözetilerek oluşturulmuş, bu amaçla Kobanê Kanton Yönetimi'nin görüşleri alınmış, hem de en geniş kitlenin katılımına uygun biçimde düzenlenmişti. Sosyalist gençlik "herkesi yeteneğine göre" kolektif emek seferberliğine çağırmıştı.

Bu amaçla yürütülecek inşa çalışmalarının başında, Kobanê'nin en acil gereksinimleri olan ev, okul, hastane, alt yapı çalışmalarına katılmak vardı. Sosyalist gençler, Kobanê özerk yönetiminin belirlediği yerde ve yine belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda inşa faaliyetlerinde yer alacak ve devrimin yeniden dirilişine emek verecekti.

Kobanê halkının ihtiyacı olan halk sağlığına katkı sunmak da sosyalist gençlerin amaçları arasındaydı. Birçok doktor, hemşire, sağlık çalışanı ve tıp fakültesi öğrencisi Kobanê'nin inşasına beyaz önlükleriyle destek sunabilmek için "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyasında yerini aldı.

SGDF'nin yeniden inşa planlamaları arasında yer alan ve sosyalist gençlerin kendi olanaklarıyla alt yapısını örgütledikleri diğer inşa çalışmaları ise Paramaz Kızılbaş Kütüphanesi, Sinan Sağır Hatıra Ormanı, Emre Aslan Çocuk Parkı ve yine çocuklar için kreş yapımıydı.

Ayrıca sosyalist gençler kaldıkları süre boyunca tiyatro ve film gösterimleri düzenlemeyi, konserler örgütlemeyi, açık hava fotoğraf sergileri kurmayı, duvar resimleriyle devrimin sembollerini yaygınlaştırmayı da kararlaştırdı.

Tüm bunlar için çok yaygın bir kitle çalışması yapıldı. "Kobanê için ne yapabilirsiniz" üyelik formlarından yeniden inşa için kitle forumlarına, ajitasyon ve propaganda komitelerinden sosyal medyanın aktif kullanımına kadar çeşitli araç, biçim ve örgütlerle, gençlik kitlelerine ulaşıldı.

Sonunda da Rojava devriminin yıldönümü olan 19 Temmuz günü Kobanê'ye doğru yolculuk başladı.

20 Temmuz sabahı 500'ü aşkın genç Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde buluştu. Kobanê'ye geçmek için hazırlıklar bir yandan sürerken, diğer yandan açıklama yapılırken, MİT-IŞİD işbirliğiyle gerçekleşen saldırıda 33 sosyalist ölümsüzleşti.

Katliam saldırısının ardından sosyalist gençler devrim düşünden de Kobanê'ye gitmekten de vazgeçmedi, "Kobanê sana yine geleceğiz" dedi.