1 Ekim 2024 Salı

528. F oturmasında Yıldırım için tahliye çağrısı

İHD İstanbul Hapishaneler Komisyonu, 26 yıllık ağır hasta tutsak Abdurrahman Yıldırım'ın durumunu gündemleştirerek, Yıldırım ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 528'inci F Oturmasında İzmir Şakran 3 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 26 yıllık hasta tutsak Abdurrahman Yıldırım'ın durumuna dikkat çekti. Şube binası önünde düzenlenen basın açıklamasında, "Hasta mahpus Abdurrahman Yıldırım serbest bırakılsın" pankartı açıldı ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

'ONLARIN HEPSİ BİZİM İÇİN ABDURRAHMANDIR'
Yıldırım'ın dayısı Abdullah İlgün, Yıldırım'ın sağlık durumunun ağırlaştığına ve ancak tam teşekküllü bir hastanede tedavi olabileceğine dikkat çekti. Hapishanelerde yüzlerce hasta tutsak bulunduğunu kaydeden İlgün, "Onların hepsi bizim için Abdurrahman'dır" dedi. İlgün, tüm hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavi hakkına erişmesi için çağrıda bulundu.

YILDIRIM'IN KAFASINDA İKİ ŞARAPNEL PARÇASI BULUNUYOR'
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in de katıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Yoleri, 1996 yılından bu yana hapiste tutulan Yıldırım'ın yakalandığında yaşanan bir patlama nedeniyle başına 4 şarapnel parçası isabet ettiğini ve parçalardan ikisinin ameliyatın hayati risk taşıması nedeniyle çıkarılamadığını aktardı. "Yıldırım, bu durumun yarattığı ve gün be gün ağırlaşan ciddi risk ve rahatsızlıklarla yaşamını sürdürmek durumunda kalmıştır" diyen Yoleri, Yıldırım'ın tüm rahatsızlıklarına rağmen sürekli hapishaneden hapishaneye sürgün edildiğini ve sürgünlerin sağlık durumunu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

Ankara Devlet Hastanesi'nin Yıldırım için "hapishanede kalamaz" raporu verdiğini söyleyen Yoleri, buna karşın Yıldırım'ın tek kişilik hücrede tutulduğunu ve ihtiyacı olan tedaviyle ilaçları alamadığını kaydetti. 

TÜM HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN
Ağır hasta tutsak Abdurrahman Yıldırım ve bütün hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyen Yoleri, İHD olarak hasta tutsaklara ilişkin şu talepleri sıraladı:
🔹 "Halen hapishanelerde bulunan ağır hasta mahpusların tümü tam teşekküllü herhangi bir hastane raporuna istinaden derhâl salıverilmeli, tedavileri ailelerinin yanında sürdürülmeli ve sağlık sigortası devlet tarafından karşılanmalıdır.
🔹 Adli Tıp Kurumu, sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi raporunda son ve tek merci olmaktan çıkarılmalıdır.
🔹 Sağlık sebebiyle infazın ertelenmesi kararlarında cumhuriyet savcılarının takdir yetkisi kaldırılmalı, hastanelerin verdiği raporlar esas alınarak cezaların infazları ertelenmeli, hasta mahpusların infaz ertelemesi önündeki 'toplum güvenliği bakımından tehlike' kriteri kanundan çıkarılmalıdır.
🔹 Cumhurbaşkanının sağlık sebebi ile mahpusları af yetkisini düzenleyen genelgesi değiştirilmeli, Cumhurbaşkanı ağır hasta mahpuslar ile ilgili yetkisini ayrım gözetmeksizin kullanmalıdır.
🔹 Türkiye'nin mevcut infaz rejimi BM Mandela Kurallarına uyumlu hale getirilecek şekilde değiştirilmeli, infazda ayrımcılığa son verilmelidir."
Ağır tecrit sistemi uygulanan S tipi hapishanelerle hasta tutsakların sağlığa erişiminin giderek zorlaştığını söyleyen Yoleri, "Yetkililerin duyarsızlığı ve sorumsuz yaklaşımları ile bütün hapishanelerde hasta mahpuslar ölüme terk edilmekte, çaresiz bırakılmaktadırlar" dedi.

Eylem, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Abdurrahman Yıldırım serbest bırakılsın", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarıyla son buldu.