24 Eylül 2024 Salı

42. ayında Ankara'da katledilenler anıldı

Ankara katliamın 42. ayında Gar önünde bir kez daha toplanan aileler, Ankara Belediyesi Meclisi'nin 15 Ekim 2015 tarihli kararının derhal uygulanmasını isteyerek, "Anıt dikilinceye ve Türkiye Cumhuriyeti 10 Ekim'i 'katliam' olarak kabul edinceye kadar burada olacağız" dediler.
10 Ekim Ankara katliamında yakınlarını yitiren ailelerin oluşturduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, katliamın 42. ayında da Ankara Garı önünde bir araya gelerek, "adalet" istedi.
 
Katliamda ölümsüzleşenlerin resminin bulunduğu pankartın açıldığı ve karanfillerin bırakıldığı alanda aileler bir kez daha meydana Barış ve Demokrasi Anıtı'nın dikilmesi, isminin verilmesini talep ederek, Ankara Belediye Meclisi'nin 15 Ekim'de aynı yönde aldığı kararın derhal uygulanmasını istediler.
 
Aileler adına konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, 42 aydır meydana gelmekteki ısrarlarının devam edeceğini belirtti. Her ayın 10'unda hiç kimse bilmiyormuş gibi ısrarla meydana gelerek, açıklama yapmalarını kaydeden Coşgun, sadece acılara saygı duyulmasını, hayatını kaybedenlerin anısına saygı gösterilmesi ya da katliamın unutturulmaması için değil, aynı zamanda "adalet" istemek için olduğunu vurguladı.
 
"Bizim bu zamana kadarki temel taleplerimizin en başında adalet vardı. Bu talep pekçok talebimizin önünde geldi. Çünkü adalet iyileştiricidir. Çünkü adalet gelirse biz biraz olsun yas tuttuklarımızın arkasından bir nebze olsun iyi hissedeceğiz. Sadece iyi hissetmek için de değil adalet, bu ülkede herkese adaletin şart olduğu için de istiyoruz. Biz ayrımcılık istemiyoruz, ötekileştirme istemiyoruz. Bu zamana kadar en yalın haliyle anayasal hakkımız olan yaşam hakkımızın temin edilmemesine itiraz ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Eğer bu ülkede yaşam hakkımızın teminat altında görülmediği süreçler işletiliyorsa biz muhalif kalmaya, itiraz etmeye devam edeceğiz, bu böyle bilsin diye de geliyoruz buraya" diye belirten Sakinci, meydana anıt dikilmesi ve isminin değiştirilmesi konusundaki talebi, alınan kararı hatılattı.
 
"Ankara halkı olarak verdiğimiz oyların arkasında durulmasını istiyoruz" diyen Sakinci, "Ankara Belediyesi Meclisi'nde 15 Ekim 2015 tarihinde alınan bu meydana anıt dikilmesi kararını yerine getirilmesini istiyoruz. Evet katliamdan 5 gün sonra buranın Demokrasisi Meydanı olması ve anıt dikilerek yaşamını yitirenlerin anısını yaşatma kararı alındığını ve bu kararı biz peşine düşmesek bilgimizin olmayacağını bilen insanlarız. Bugün burada katliamdan bir yıl sonra öğrendiğimiz ve yaklaşık 2, 5 yıldır yerine getirilmesi için mücadele eden insanlar olarak söylüyoruz: Alınan kararın uygulayın. Başka bir şey istemiyoruz" diye belirten Sakinci, "Eğer bu karar yeni yönetimde de hızla yerine getirilmeyecekse açık ve net söyleyeyim biz artık idari kararları tanımayacağız" vurgusunda bulundu.
 
Sakinci konuşmasının devamında "Sembolik verilen ve içi doldurulmayan ve aslında 3,5 yıldır bunu bize iyilik-jest yapılmış gibi 'bir karar aldık uygularız illa ki' diyen zihniyetlere de artık daha fazla tahammül etmeyeceğiz" diyerek, kararın hızla uygulanmasını istediklerini belirtti.
 
Sakinci kararın 3,5 yıldır sürüncemede bırakılmasının, katliamın başından beri sergilenen devlet tutumunda olduğu gibi ciddi bir güven sorunu yarattığını ifade eden sözlerle sürdürdüğü konuşmasında, "Biz birtakım süreçlerin kendiliğinden işlemesini istiyoruz. Her ayın 10'unda gelip burada bunu söylüyoruz. Artık bazı şeylerin insanlık paydasında görülüp, adım atılması gerekiyor" diye vurguladı.
 
Bu talebin sadece ailelerin ve alanda bulunan bir avuç insanın değil, milyonlarca insanın beklentisi olduğunu belirten Sakinci, "10 Ekim'de buraya bir anıt dikilinceye ve Türkiye Cumhuriyeti 10 Ekim'i 'katliam' olarak kabul edinceye kadar burada olacağız" diye kaydetti.
 
18 Nisan 2019'da Ankara 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nde firari sanıkların yargılanmasına devam edileceğini hatırlatan Sakinci, Adliye salonlarının doldurulmaya devam etmesinin önemine vurgu yaparak sözlerini bitirdi.