23 Eylül 2024 Pazartesi

4. Yargı Paketi: Cinsel saldırı failleri tutuklanmayacak

İktidarın cinsel saldırı sanıklarını hapisten kurtaracak olan Yargı Paketi'nin birinci kısmı TBMM'de kabul edildi.

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

Teklifin birinci bölümü kabul edildi. Buna göre, cinsel saldırısı faili erkeklerin tutuklu yargılanması neredeyse imkansız hale gelecek.

Çünkü yasa ile "katalog" suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesi için, kuvvetli suç şüphesi somut delillere bağlı hale getirilecek. Cinsel istismar, cinsel saldırı ve tecavüz de "katalog" suçlar kapsamına giriyor. Delillere rağmen fail erkeklerin tutuklanmadığı bir yargı pratiği söz konusu. Bu durumda, yasanın uygulamaya girmesi durumunda, cinsel saldırı faili erkekler "somut delil yok" denilerek tutuklanmayacak.

AKP iktidarı, düzenlemeyi, erkek şiddetine karşı önlem olarak sunuyor. Teklifte eşe karşı işlenen "kasten öldürme", "kasten yaralama", "eziyet" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarında kabul edilen cezayı artırıcı nedenler, boşanılan eşi de kapsayacak. Ancak, sevgili, partner ya da herhangi bir kadına yönelik erkek şiddeti bu kapsama alınmıyor.

Kadın örgütleri ise, cezayı artırıcı nedenlerin, tüm kadınlara yönelik erkek şiddetini kapsamını istiyor.