23 Eylül 2024 Pazartesi

359. F Oturması: Ağır hasta tutsak Zemerhan Tenli tahliye edilsin

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yapılan F Oturması eyleminin 359'uncusu gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği önünde yapılan eylemde, Zemerhan Tenli isimli siyasi tutsağın tahliye edilmesi istendi. 359. F Oturmasında 53 yaşındaki ağır hasta tutsak Zemerhan Tenli’nin durumuna dikkat çekildi. İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu adına basın açıklaması yapan Hatice Onaran, siyasi tutsakların haklarının tanınmadığını ve baskı, işkence gibi yöntemlerin cezaevlerinde sıkça uygulandığını vurguladı.

Onaran, "Sürekli hale getirilen OHAL uygulamalarıyla birlikte özellikle politik mahpuslara yönelik tecrit koşulları ağırlaştırılmakta, zaten var olan keyfi uygulamalar artırılarak, yasak, baskı ve şiddet sıradanlaştırılmaya ve meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu şartlar altında yasak ve baskılara boyun eğmeyen mahpuslar, başta İmralı Hapishanesi olmak üzere hapishanelerde yaşatılan ağır tecrit koşullarının kaldırılması için başlattıkları açlık grevi eylemlerine devam etmektedirler. Mahpuslar bir yandan tecritin fiziksel ve ruhsal etkileri ile uğraşırken bir yandan da hapishane idaresinin darp etme, hücre cezası verme, sağlık hakkını engelleme, B1 vitamini, karbonat vermeme ve açlık grevine müdahale etme tehditleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar” diye konuştu.

SAĞLIK RAPORU HİÇE SAYILDI

Hakkında müebbet hapis cezası verilen Zemerhan Tenli isimli tutsağın sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten Onaran, Van T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Tenli'nin serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Tenli'nin ileri derecede kalp yaşadığını aktaran Onaran, kalbinin ancak yüzde 15’ini kullanabilen mahpusun, damar sertliği nedeniyle by-pass ameliyatı olamadığını, midesinin su topladığını ve her hafta doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini ifade etti. Tenli'nin aldığı sağlık raporunda yer alan 'cezasının bir yıl ertelenebileceği' kararına rağmen gerekli işlemlerin yapılmadığına dikkat çakan Onaran, söz konusu mahpusun haftalardır Adli Tıp'a çıkmayı beklediğini vurguladı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Kalp yetmezliği olan ve buna bağlı olarak ağır sağlık sorunları yaşayan Zemerhan Tenli’nin biran önce Adli Tıp Kurumu'na götürülmesi ve serbest bırakılması için gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Ağır hasta mahpusların hapishane koşullarında ölüme terk edilmesine karşı kamuoyunun duyarlı olmasını ve yetkili kurumların görevlerini yerine getirmesi için çağrı yapıyoruz. Hangi neden ve suçla yargılanmakta olursa olsun, her mahpus önce insandır ve temel hak ve özgürlüklerinden mahrum edilemez. Tecrit bir işkence yöntemidir ve işkence yapmak insanlık suçudur."