23 Eylül 2024 Pazartesi

35. maddeye karşı eylem yapıldı

Diyarbakır ve Mersin'de KHK'ye eklenen 35. maddenin kaldırılmasına ilişkin açıklamalar yapıldı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed ve Mersin Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenen ve Olağanüstü Hal'in (OHAL) kaldırılmasından sonra da kamu personelinin kamu görevinden ihraç edilmesinin yolunu açan geçici 35. maddeye ilişkin aylam yaptı. 

DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu'nın "KHK'lar gidecek bir kalacağız" yazılı pankartla yaptığı eylemde basın metnini Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER SEN) Amed Şube Sekreteri Yılmaz Tekin okudu. Tekin, mevcut yönetimin adet çürüdüğü belirterek, yaşanan çoklu krizlerin de her geçen gün derinleştiğini vurguladı. AKP ve MHP'nin krizlerden kurtulmak ve iktidarını korumak için demokrasiyi ortadan kaldırıp ciddi hak gasplarına neden olduğunu vurgulayan Yılmaz, emekçilerin özellikle de bu çoklu kriz karşısında dayanacak gücünün kalmadığını belirtti.

Kamun emekçilerinin OHAL Komisyonları tarafından karşı karşıya kaldığı hukuksuzluklara değinen Yılmaz, "Resmi olarak OHAL kalkmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin marifeti KHK'ler ve torba yasalar sürekli olarak olumlu görünen ancak içerisinde halkın kazanımlarını yok eden gizlenmiş kanunlar çıkararak ülkeyi on yıllarca geriye götürdüler. Bir dönem OHAL komisyonuyla işlenen hukuksuzluklar bakanlıklara devredilerek OHAL korkuları devam ettiriliyor" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, "Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu ve 35/g maddesi kapsamında yürütülen komisyon derhal lağvedilmelidir. Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraçları istenen tüm arkadaşlarımızın dosyaları herhangi bir ceza verilmeden sonuçlandırılmalı ve bugüne kadar ihraç edilen tüm arkadaşlarımız bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidirler. İhraç olan kamu emekçilerinin en sonuncusu dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Eylem, "KHK'lar gidecek bir kalacağız" yazılı pankart açılırken, emekçiler sık sık, "Bijî berxwedana kedkaran/Yaşasın emekçilerin direnişi" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla sona erdi.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu, ihraçlarla ilişkin Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin" ve "Reddinizi reddediyoruz, KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi.

"KHK'ler gidecek biz kazanacağız" ve "İşimize geri döneceğiz" sloganları atıldı. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Sümbül,  KHK ile yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti. Sümbül, iktidara ceza ve soruşturmalarına son vermeye çağırdı.