24 Eylül 2024 Salı

33 düş yolcusu Qamişlo ve Hesekê'de anıldı

Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusu Qamişlo ve Hesekê kentlerinde yapılan etkinliklerle anıldı.

Suruç şehitleri için Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı Qamişlo ve Hesekê kentlerinde anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

QAMIŞLO
Suruç şehitlerini anma etkinliği Qamişlo'da bulunan Okuma Parkı'nda gerçekleştirildi. Anmaya Tev-Dem, PYD, Şehit Aileleri Kurumu, Özerk Yönetim ve TKŞ'nin yanı sıra çok sayıda parti ve devrim kurumu temsilcisi katıldı. Etkinlik alanına "Suruç şehitleri ölümsüzdür" yazılı pankart asıldı.

Anmada ilk sözü alan Şehit Aileleri Kurumu Eşbaşkanı Ali Omer, Kobanê'nin yeniden inşasına katılmak için gelirken Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusunu andı. Türk devletinin bütün bölge halklarına düşman olduğunu dile getiren Omer, "Bu sebeple halklarımız AKP faşizmine karşı birlikte mücadele etmeli. Biz Rojavalı şehit aileleri olarak Suruç şehitlerini asla unutmayacağız" diye konuştu.

Devrimci Komünist Gençlik adına konuşan Zilan Destan, Suruç katliamının Türkiye ve Bakur Kürdistan'da mücadeleyi büyüten sosyalist gençliğin iradesini kırmayı hedeflediğini dile getirdi. Destan, "IŞİD saldırısıyla yıkılan Kobanê'yi inşa etmek için yola çıkan gençliği hedef alanlar hiçbir zaman hedeflerine ulaşamayacak. 33 düş yolcusunun hayallerini gerçek kılmak için Rojava'nın dört bir yanında savaşmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

Etkinlikte Suruç gazisi Beritan Asya da söz aldı. Suruç şehitlerini anan Asya, adalet mücadelesi yürüten ailelerini selamladı. Asya, 33 düş yolcusunun hayallerinin gerçekleşmesi için mücadeleyi daha da yükselteceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Kültür ve Sanat Kurumu bünyesinde faaliyet yürüten Grup Botan, Suruç şehitleri ve Baran Serhat için türküler söyledi. Anma sinevizyon gösterimi ile son buldu.

HESEKÊ
33 düş yolcusu işgal altındaki Serêkaniyê'den göç etmek zorunda kalan çocuklar ve aileleriyle birlikte anıldı. CKŞ üyeleri tarafından düzenlenen anma etkinliğinde "Hayallerini yarım bırakmayacağız" yazılı pankart asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada CKŞ adına söz alan Destan Serhat, Suruç şehitlerinin hayallerinin Rojava devriminde yaşamaya devam ettiğini dile getirdi. Serhat, "33'ler devrimimizin şehitleri ve yol göstericileridir. Onların bayrağı, Til Temir'de devrim cephelerinde dalgalanıyor, toplumsal alanda inşa çalışmalarında dalgalanıyor. Devrimimizin önemli bir anına adlarını nakşeden 33 yoldaşımızın hayallerine sarılıp her mevzide devrime sahip çıkacağız. Yeri gelecek su taşıyacağız, yeri gelecek ekmek taşıyacağız, yeri gelecek silah başına geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Anmaya katılan çocuklar da söz alarak "Biz Serêkaniyêli çocuklar olarak Pirsus şehitlerinin hayallerini yarım bırakmayacağımıza söz veriyoruz" dedi. Konuşmaların ardından etkinliğe katılan çocuklarla hediyeler dağıtıldı.

CKŞ üyeleri, Suruç katliamının yıldönümü vesilesiyle katıldıkları radyo ve televizyon programlarında da "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" kampanyasına ilişkin konuşmalar gerçekleştirdi.