30 Eylül 2024 Pazartesi

33 düş yolcusu birçok kentte anıldı

Urfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi'nde 5 yıl önce IŞİD saldırısında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

"Suruç için adalet herkes için adalet" şiarıyla bu yıl birçok kentte yapılan etkinliklerde, sorumluların açığa çıkarılması ve hesap sorulması çağrısı yapıldı. 33 düş yolcusunun düşlerinin yarım kalmayacağı vurgulanırken, mücadelelerinin devam ettirileceği kaydedildi.

MERSİN'DE DENİZE KARANFİL BIRAKILDI
Mersin'de gençlik örgütleri, Suruç katliamının 5'inci yılında hayatını kaybeden 33 düş yolcusunu andı. Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda bir araya gelen gençlik örgütleri, Suruç'ta hayatını kaybeden 33 kişinin fotoğrafını taşıyarak insan zinciri oluşturdu. "Suruç için adalet herkes için adalet" pankartının açıldığı anmada, alana gelen gençlere polis GBT yaptı. 

Gençlik Örgütleri adına açıklama yapan ESP üyesi Mehmet Çelik, Suruç için adalet mücadelesi verdiklerini belirterek "Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen gençlik örgütleri sık sık, "Suruç için adalet herkes için adalet", "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları attı. 1'inci iskeleye doğru yürüyen Gençlik Örgütleri burada yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunduktan sonra yanlarında getirdikleri karanfilleri denize bıraktı.

DİYARBAKIR
ESP Diyarbakır İl Örgütü ve SGDF Suruç katliamının 5'inci yıldönümüne ilişkin Yenişehir ilçesi Ofis Kavşağı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 

"Tu Xeyal Nîvco Namînê, Ji Bo Pîrsûsê Edalet  Ji Bo Her Kesî Edalet" (Hiçbir Hayal Yarım Kalmaz, Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet) pankartıyla birlikte SGDF ve ESP bayraklarının taşındığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Suruç Katliamı'nı, bir düşü yok etmek için tezgahlandığı ve ortaklarının göz yumduğu bir katliam olarak değerlendiren ESP Eş Genel Başkanı ve aynı zamanda Suruç Katliamı yaralılarından Şahin Tümüklü, "Bu düş; yeni bir dünyanın, sömürüsüz, sınıfsız, toplumsal cinsiyet eşitlikçi bir düşün hayaline dokunmak, Rojava Devrimine dokunmak ve orada bir çocuğun gülüşüne umut katmaktı" ifadelerini kullandı. 

33 düş yolcusunun düşlerini tamamlamak istediklerini dile getiren Tümüklü, "Onlara sözümüz,  bu düşü yerine getireceğiz. Bu düşü zafere ulaştıracağız, halkların eşitliğini ve zaferini sağlayacağız. Rojava Devrimini bütün dünyaya taşımaya, çocukların düşlerini özgür düşlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Onları bir kez daha sizin huzurunuzda, saygıyla selamlıyorum" dedi.

"Suruç'un Hesabı Sorulacak", "Suruç Şehitleri Ölümsüzdür" sloganlarının atıldığı açıklama alkışlarla sonlandırıldı.

SAMSUN


Samsun'da ESP'nin çağrısıyla bir araya gelen demokrasi güçleri, Suruç'ta yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu andı. Tes-İş Şubesi'nde yapılan anma saygı duruşuyla başladı.

Sinevizyon gösteriminin ardından ESP adına Züleyha Mangan bir konuşma yaptı. Düş yolcularının anılarına bağlılığın onların mücadelelerini sürdürmekten geçtiğini belirten Mangan "5 yıldır her yerde Suruç şehitleri için adalet herkes için adalet diyoruz. Bulunduğumuz bütün alanlarda onlara layık olmaya çalışıyoruz" dedi. 

Suruç katliamının Çorum, Maraş, Sivas'ın Gazi'nin devamı, Ankara'nın, Reina'ın, Sultanahmet'in habercisi olduğunu ve diğer katliamlarda olduğu gibi, devletin gözyumduğunu belirten Mangan "IŞİD, AKP'nin, ilgili kurumların Suruç emniyetinin gözyummasıyla bu katliamı gerçekleştirmiştir. Davutoğlu'nun sözleri hala unutulmuş değildir. Bu katliamın hesabını sokaklarda soracağız, bu bedeli faşist zihniyete elbet ödeteceğiz. Hiçbir düş yarım kalmayacak" dedi.

Suruç katliamı tanıklarından Havva Cuştan'da söz alarak "Biz Kobane'ye sadece oyuncak götürmeye gitmedik, bir devrime, kadın devrimine dokunmak, orada yıkık kentler arasında bir yaşam inşa etmek için yola çıktık" dedi. AKP'nin bile isteye bir katliama izin verdiğini vurgulayan Cuştan "Bizi bitirmeye çalıştılar ama işte yine sokaklarda, salonlarda, meydanlarda Suruç'ta yitirdiklerimizi izinden yürümeye devam ediyoruz. İşte yine bir arada mücadele ediyoruz" dedi.

Etkinlik, tiyatro sanatçısı Yaşar Gündem'in hazırlayıp yönettiği 33 düş yolcusunu anlatan bir tiyatro gösterisiyle devam etti. 

Ardından sanatçı Ercan Aydın'ın Suruç şehitleri için seslendirdiği türkülerle son buldu.

AYDIN
Aydın'ın Didim ilçesinde 33'ler anıldı. Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği bahçesinde yapılan anmaya Didim Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada Suruç'ta yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun düşlerini yaşatma sözü verildi. 

Cemevi başkanı, bahçede bulunan çınar ağacının anıtlaştırılacağını söyleyerek, bundan sonraki anmaları o ağacın altında yapılacağını duyurdu. Anma, katılımcıların duygu ve düşüncelerini aktarmasıyla sona erdi. 

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de Attalos Meydanı'nda açıklama yaptı. Eylemde "Suruç için adalet, herkes için adalet" yazılı pankartlar ile Suruç şehitlerinin fotoğraflarının taşındı. Eylemde ölüm orucunda olan Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Özgür Karakaya ve Didem Akman'ın taleplerinin kabul edilmesi istendi, "Herkes için adalet" talebi haykırıldı. Anmada konuşan HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, katillleri tanıdıklarını belirterek, adalet taleplerini yineledi

BODRUM
HDP Bodrum İlçe Örgütü, Suruç Katliamının beşinci yılında hayatını kaybeden 33 düş yolcusu için anma gerçekleştirdi. Düş yolcularının anlatıldığı 'Suruç-Amara' belgeselinin de gösterimi yapıldı.

HDP Bodrum İlçe Örgütü Eş Başkanı Rıdvan Yaşar, "Beş yıl önce büyük bir katliamla yaşamını yitiren 33 arkadaşımızı saygıyla anıyoruz. Anılarını yaşatmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 33 düş yolcusu adına saygı duruşunda bulunularak ardından 'Suruç-Amara' belgeselinin gösterimi yapıldı.

ESKİŞEHİR


Gençlik Örgütleri "Suruç için adalet, herkes için adalet" pankartı açarak Espark önünde açıklama yaptı. 

HATAY

Hatay'da Gençlik Örgütleri Akader'de bir araya geldi, 33 düş yolcusunu andı.

ÇANAKKALE

"Düş Yolcuları Gençlikevi'nde Suruç'ta ölümsüzleşenler için anma yapıldı. Suruç belgeselinin izlendiği etkinlikte, "Sizin sesiniz olup sizi haykıracağız, biz kazanacağız" denildi.

DERSİM
Dersim Gençlik Örgütleri, Seyid Rıza Meydanı'nda açıklama yaptı, ardından 33 düş yolcusu için mumlar yakıldı.