7 Ekim 2024 Pazartesi

33 düş yolcusu Antalya'da anıldı

33 düş yolcusu Antalya'da Attalos Heykeli önünde yapılan açıklamayla anıldı.

Antalya Emek Demokrasi Güçleri, Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu Attalos Heykeli önünde andı.

Anmaya HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, HDP PM üyeleri Songül Şarklı, Ahmet Kaya'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Suruç şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı anmada basın açıklamasını HDP Kadın Meclisi üyesi Selma Yavuz okudu. Suruç katliamının üzerinden 6 yıl geçtiği ancak sorumluların yargılanmasında bir adım mesafe ilerlenmediğini söyleyen Yavuz, gizlilik kararıyla hukuksuzluk sürecini başladığını belirtti.

Yavuz, "Bu ülkede eşitlik ve özgürlük mücadelesinden, halklarımızın bir arada yaşama iradesinden korkanlar; iktidarlarının her sallandığında yeri bir katliamla bu ülkede direnenlere, ezilenlere, mücadele edenlere, yeni bir yaşamın mümkün olduğunu anlatanlara saldırmaktan, katletmekten geri durmadı. Suruç katliamı ve 33 düş yolcusunun katledilmesi de bunlardan biridir. Bu katliam, bundan öncekiler gibi devletin bilgisi dahilinde işlenmiştir ve katiller aynı devlet aklı ile korumaktadır" diye kaydetti.

Anmada konuşan HDP milletvekili Kemal Bülbül ise "Suruç katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçun faili devlettir. Bu suçun faili Suruç Kaymakamıdır, Urfa Valisidir. Suruç'un faili yargıda olup da yargısal gerekleri yapmayanlardır. Bu gün iktidarda olan ve aslında fiilen demokratik, insani ve ahlaki olarak 7 Haziran'da iktidarı biten AKP, Suruç katliamını, Gar Katliamını yapılıp Türkiye kan deryasına çevirdi. Türkiye'de meydanlar kanlıdır dedik. Bu kanın sorumlusu hükümettir" dedi.

Açıklama "Suruç için adalet herkes için adalet" ve "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları ile sonlandı.