20 Eylül 2024 Cuma

325. F Oturması: Ali Haydar Yıldız serbest bırakılsın

F Oturması'nın 325. haftasında, hasta tutsak Ali Haydar Yıldız'ın serbest bırakılması istendi.
Galatasaray Meydanı'nda hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirilen F Oturması'nın 325. haftasında Ali Haydar Yıldız'ın serbest bırakılması istendi.
 
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Ali Haydar Yıldız serbest bırakılsın", "OHAL işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nda Seza Mis Horuz okudu.
 
Horuz, devlet yetkililerinin hasta tutsakların durumuna gözünü kapadığı, ölüme terk ettiğini söyledi. 8 Ağustos 2012'de yaralı olarak yakalanan Ali Haydar Yıldız'ın durumunu anlatan Horuz, ailesinin aktarımına göre, ilk 8 saatte yapılması gereken tıbbi müdahalelerin gecikmeli olarak yapıldığı, omuriliğindeki kurşun çıkarılamadığı için belden aşağısının felç kaldığı belirtti. Horuz, Yıldız'ın tedavisi tamamlanmadan felçli bir şekilde Metris Kapalı Hapishanesi'ne götürülerek bir hafta revirde tutulduğu kaydetti.
 
Hiçbir insani ihtiyacı karşılanmayan Yıldız'ın felçli olduğu için tuvalete dahi çıkamadığı, daha sonra Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiği, çıkarıldığı Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde "pis olduğu" gerekçesiyle doktorlar tarafından tedavi edilmek istenmediğini ifade eden Horuz, burada bir kez temizliği yapıldığı, hapishanedeyse arkadaşları tarafından bakımının yapıldığını belirtti.
 
Duruşmalara sedye ile çıkarılan Yıldız için Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) 2012 yılında "Sakatlık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceği, bir başkasının desteği ile bakıma muhtaç olduğu" yönünde rapor verdiği, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ise dosyaya gelen raporu iki duruşma boyunca Yıldız ve avukatlarından sakladığı, rapor açığa çıkınca da "tahliyesi mümkün değildir" kararı verdiği söylendi.
 
Hala Metris R Tipi Hapishanesi'nde kalan Yıldız'ın ablasının aktarımlarına göre; sürekli yatmaktan kaynaklı olarak vücudunda yaralar oluştuğu, bu yaraların giderek büyüdüğü ve dayanılmaz acılara sebebiyet verdiği, sürekli biçimde ağrı kesici ve antibiyotik almasına rağmen bunun çözüm olmadığı, talebine rağmen kendisine havalı yatak verilmediği, hatta biraz kullanabildiği elleri için hastaneden kendisine verilen top ve ağırlıkların dahi hapishane idaresince kendisine verilmesinin yasaklandığı belirtildi.
 
Horuz, yaşamını tek başına sürdüremeyecek derecede başkalarının bakımına muhtaç konumda bulunan, sandalyede oturmasının dahi doktorlar tarafından sakıncalı görüldüğü, ayaklarında kangren tehlikesi olan Yıldız'ın serbest bırakılması istendi.