23 Eylül 2024 Pazartesi

3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü: Her gün ortalama 6 işçi katlediliyor

3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü'nde, 2022'nin ilk ayında 111 işçinin iş cinayetinde katledildiğini belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, iş cinayetlerinde en yüksek payın inşaat, yol işkoluna ait olduğunu vurguladı. 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Gününe ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'nin iş cinayetlerinde rekor kırmaya devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı rapora göre geçen yıl en az 2170 işçi çalışırken hayatını kaybederken bu yılın ilk ayında ise 111 işçinin hayatını kaybettiği tespit edildiği kaydedildi.

2021 yılı raporuna göre tüm ölümler nedenlerine göre sıralandığında birinci sırada Covid-19 hastalığı; ikinci sırada trafik, servis kazası; üçüncü sırada ezilme, göçük ve dördüncü sırada yüksekten düşme yer aldı. İşçi ölümlerinde en yüksek pay yine "inşaat, yol işkoluna" ait olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu işkolunda ölen işçi sayısı 335'i buldu" denildi.

Açıklamada, "Covid-19 salgını 2020 yılında Türkiye'de hızla yayılmaya başlarken kısa sürede bunun bir işçi hastalığına dönüştüğünü söylemek yerinde olur. Salgının ilk evrelerinde Sağlık Bakanlığının aldığı "önlemlerin" başında herkesi evinde kalmaya davet etmek gelirken işçiler çalışmaya, işyerlerine giderken de tıka basa toplu taşıtları kullanmaya devam ettiler. İmkanı olanlar evde kaldı ancak milyonlarca işçi kalabalık işyerlerinde ölümle burun buruna çalışmaya devam etti. Bir diğer yandan salgının etkileriyle birleşen ekonomik kriz işçilerin hayatına darbe üstüne darbe indirdi. İş cinayetlerinden kurtulabilenler yoksulluğun pençesine düştü" diye belirtildi. 

Her ne kadar son yıllarda covid-19'un fazladan katkısı olsa da Türkiye'de iş cinayetlerinin öteden beri yüksek seviyelerde görülen kronik bir vaka olduğu dile getirilen açıklamada, son 10 yılda yaşanan işçi ölümlerinde yıllık sayısal verileri şöyle kaydedildi:
🔹 2013 Yılı: 1235 
🔹 2014 Yılı: 1886
🔹 2015 Yılı: 1730
🔹 2016 Yılı: 1970
🔹 2017 Yılı: 2006
🔹 2018 Yılı: 1923
🔹 2019 Yılı: 1736
🔹 2020 Yılı: 2427
🔹 2021 Yılı: 2170

Açıklama şöyle devam etti: "TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının yıllardır en hassas olduğu konulardan biri işçi sağlığı ve iş güvenliği olmuştur. Odamız bu konuda sempozyumlar, çalıştaylar düzenlemiş, üyelerine eğitimler vermiş, konuya ilişkin kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yürütmüştür. Ayrıca birliğimiz TMMOB'nin bu konuda birçok çalışmasının yanında emek örgütleri tarafından da sorunun çözümü için öneriler ve yöntemler geliştirilmiş ancak hiçbir ciddi adım atılmayarak ölümlere göz yummaya devam edilmiştir. İşçi cinayetleri önlenebilir, yeter ki işçi sağlığı ve iş güvenliği basitçe bir maliyet unsuru olarak görülmesin, yeter ki insan hayatına değer verilsin. 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele gününde iş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm işçileri saygıyla anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz."