23 Eylül 2024 Pazartesi

3 kentte tecride karşı Adalet Nöbeti başlatıldı

3 kentte tecride karşı Adalet Nöbeti başlatıldı, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri hapishanelerde başlayan açlık grevine ses olma çağrısı yaptı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle hapishanelerde başlatılan dönüşümlü açlık grevi eyleminin 8'inci gününde, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Diyarbakır, Mersin ve Adana şubeleri, eylemdeki tutsaklarla dayanışmak üzere "Adalet Nöbeti" başlattı.

DİYARBAKIR 
TUAY-DER Diyarbakır şubesinde yapılan açıklamaya siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Dernek binası önünde açıklama yapılmasına engel olan polislere tepki gösteren MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, TUHAD-FED derneğinin olduğu her yerde nöbet tutacaklarını söyledi. Canpolat, "Tecridi hepimiz yaşıyoruz. Bugünkü manzara da onu gösteriyor" dedi.

PKK lideri Öcalan'dan 33 ayı aşkın bir süredir haber alınamadığına dikkati çeken Canpolat, "Cezaevlerindeki tutsaklar, tecride karşı dışarıdaki kamuoyunun daha çok ses olması için açlık grevi eylemine başladı. Biz de burada yapacağımız nöbet eylemiyle tutukluların sesi, yüreği, gözü olmak istiyoruz. Kamuoyunun buna duyarlı olmasını istiyoruz. Açlık grevleri daha tehlikeli bir aşamaya geçmeden cezaevlerine ses olmalıdır" dedi.

Canpolat, şöyle devam etti: "Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi bütün tıkanıklıkların nedeni olarak görüyoruz. Bunu aşmak için hem avukatlarıyla, hem ailesiyle, hem kamuoyuyla Abdullah Öcalan'ın buluşması gerekiyor. Bunun da ekonomik, siyasi ve psikolojik anlamda bir iyileştirmeye neden olacağını biliyoruz. Sayın Abdullah Öcalan'ın sözleri kamuoyu tarafından kıymetlidir. 'Ben bir haftada Türkiye'deki savaşı durdurabilirim' dedi. Bu çok kıymetli bir söz. Buna izin verilmesi gerekiyor. Kurumlarımız ve siyasi partilerimiz ile 3'er günlük nöbet tutacağız."

Açıklama sonrasında "Bijî berxwedana İmraliyê" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

MERSİN
TUAY-DER Mersin Şubesi ise, dernek binası önünde basın açıklaması düzenledi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan'ın yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada, Türkçe ve Kürtçe "Tecrit insanlık suçudur" pankartı açıldı.

TUAY-DER Mersin Şube Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 24 yıldır kesintisiz bir şekilde tecrit ve işkenceye maruz kaldığını ifade etti. Ulusal ve evrensel tüm hukuk normlarının askıya alındığı İmralı Hapishanesi'nin bir işkence merkezine dönüştüğünü dile getiren Altuntaş, "104 cezaevinde başlatılan açlık grevleri eylemlerini sahipleniyoruz. Kürt sorunun siyasi bir çözüme kavuşması adına Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalıdır. Türkiye ve Kürdistan halklarının onurlu bir barıştan başka bir çözüm şansı yoktur" dedi.

Daha önceki yıllarda gerçekleşen açlık grevli eylemlerini hatırlatan Altuntaş, tüm demokratik ve yurtsever kamuoyunu, hapishanelerde yükselen bu talep için direnişe davet etti. 

ADANA
TUAY-DER Adana Şubesi de "Adalet Nöbeti" kapsamında İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya izin vermedi. Kitle de alkışlarla Abidinpaşa Caddesi üzerinde bulunan Çukurova TUAY-DER Adana Şubesi'ne yürüdü. Polisin dernek binasına girmeye çalışması kısa süreli gerginliğe neden oldu.

TUAY-DER Şube Başkanı Nuray Kaya, Öcalan'ın 24 yıldır kesintisiz bir şekilde tecrit ve işkenceye maruz kaldığı ve son 32 aydır hiçbir şekilde kendisinden haber alınamadığını belirterek, "Kürt sorunun siyasi bir çözüme kavuşması adına Sayın Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalıdır. Türkiye ve Kürdistan halklarının onurlu bir barıştan başka bir çözüm şansı yoktur" dedi.