25 Eylül 2024 Çarşamba

3 kentte hasta tutsaklar için özgürlük istendi

3 kentte hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşan tutsak yakınları, tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İHD ve hasta tutsak yakınları, İzmir, İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşarak, serbest bırakılmalarını istedi.

İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubesi ve tutsak yakınları, eylemlerinin 273'üncü haftasında eski Sümerbank önünde bir araya geldi. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde açıklamayı Ahmet Çiçek okudu.

Menemen R Tipi'nde tutulan ağır hasta tutsak İlhan Dikme'nin durumunu kamuoyuyla paylaşan Çiçek, Dikme'nin 2019'da tutuklanmasının ardından beyin kanaması geçirdiğini ve uzun süre yoğun bakımda tutulduğunu dile getirdi. Dikme'nin bu nedenle 4 kez cezasının infazının ertelendiğini kaydeden Çiçek, Dikme'nin tedavisi tamamlanmadan, yüzde 85 engelli ve "yaşamını tek başına idame ettiremez" raporuna rağmen infaz ertelemesi bittikten sonra Mart ayında tekrar tutuklandığını vurguladı. 

Dikme'nin tutsaklık süreci boyunca tedavisinin sürekli aksadığına işaret eden Çiçek, beyin kanaması geçiren, anjiyo ve ameliyat olan, komaya giren ve uzun süre yoğun bakımda kalan Dikme'nin sağlık durumunun ağırlaştığına işaret etti.

Dikme'nin ameliyat sonrası beyninde biriken sıvının tahliye edilebilmesi için yerleştirilen şant etrafında derin yaralar oluştuğuna dikkat çeken Çiçek, "Bu koşullarda ve kendi başına kişisel bakımını yapamadığı bilinmesine rağmen savcılık infaz ertelemesi kararı vermeden önce R Tipi hapishanede 1 ay izlenmesini istedi" dedi.

Dikme'nin şantının tekrar değiştirilmesi için ameliyat olması gerektiğini söyleyen Çiçek, Dikme'nin hastalıklarının vücudunda kalıcı hasar yarattığını vurguladı. Çiçek, "Biz insan hakları savunucuları, Dikme'nin, ameliyat olabilmesi için infaz erteleme sürecinin hızla tamamlanmasını ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi 576'ncı F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus İdris Başaran serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde açıklamayı Meryem Bars okudu.

Antalya S Tipi Hapishanesi'nde tutulan 29 yıllık ağır hasta tutsak İdris Başaran'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Bars, Başaran'ın tutsaklık sürecinde üç defa kalp krizi, bir defa mide kanaması geçirdiğini, rahatsızlıkları nedeniyle bağırsak ve guatr ameliyatı olduğunu, 2006'da kısmi felç geçirdiğini aktardı.

Başaran'ın kronik bronşit, astım, epilepsi, panik atak, gastrit, boyun ve bel fıtığı, kalp ritim bozukluğu, mitral yetmezlik, çölyak ve ailevi akdeniz ateşi hastalıkları olduğunu kaydeden Bars, Başaran'ın cezasının bitmesine bir yıl kalmasına rağmen tedavi edilebileceği bir hastane yerine ağır koşullarıyla bilinen Antalya S Tipi'ne sevk edildiğini söyledi.

Başaran'ın Antalya S Tipi'ne sevk edilmesiyle hastalıklarının daha da ilerlediğinin altını çizen Bars, Başaran'a hapishanede istihbarat elemanlarıyla mülakat dayatıldığını aktardı. Bu durumun da takipçisi olduklarını kaydeden Bars, "Hastalıkları ve bağlı ciddi rahatsızlıkları nedeniyle yaşamını sürdürebilmek için başkasının yardımına ihtiyaç duyan İdris Başaran'ın yeterli tedavi ve bakım olanaklarından yoksun bir şekilde hapiste tutulması, sağlık ve yaşam hakkını tehdit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Bars, Başaran ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Eylem sloganlarla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 44'inci haftasında İHD Ankara şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu.

Trabzon/Beşikdüzü T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 27 yıllık ağır hasta tutsak İmdat Bingöl'ün durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, Bingöl'ün akciğer, mide, kalp, tansiyon, alerji, bronşit, KOAH, kansızlık ve böbrek hastalıkları olduğunu, daha önce 4 kez ameliyat geçirdiğini aktardı. Bingöl'ün çok fazla ilaç kullandığını, bünyesinin uzun yolculukları kaldırmadığını ve bu nedenle tedavisinin sağlanamadığını kaydeden Turgut, "15 ay önce mide ve akciğer hastalıklarından dolayı hastaneye sevk edilmiş ancak 1,5 saatlik ringle yapılan yolculukla durumu daha da kötüleşmiş ve bu durumdan kaynaklı olarak günlerce kendine gelememiştir" dedi.

Hastanede Bingöl'ün midesinde bir kitle tespit edildiğini ve endoskopi için randevu verildiğini söyleyen Turgut, Bingöl'ün rahatsızlıklarının şiddetlenmesi nedeniyle hastaneye tekrar gidemediğini ve endoskopi olamadığını ifade etti.

Akciğer hastası olan Bingöl'ün hastaneye daha yakın Trabzon E Tipi'ne sevk edilme talebinin de karşılık görmediğine işaret eden Turgut, şöyle devam etti: "İmdat Bingöl'ün öncelikle hapishane ile hastane arasındaki mesafenin kısa olduğu bir yerde tutulması ve mutlaka iklimi kuru olan bir yerde bulunma talebi karşılanmalıdır. Tetkik ve tedavi süreçlerindeki sorunlar sağlığa erişiminin önündeki engeller acil olarak kaldırılmalıdır."